REŞIŢA – Din totalul suprafeţei arabile de 129.661 de hectare, în acest an, au fost cultivate în judeţ peste 11.000 de hectare cu grâu de toamnă şi primăvară, 298 ha cu triticale de toamnă, 761 ha cu orz, 50 ha cu orzoaică de primăvară, 2.322 ha cu ovăz de primăvară şi 32.168 ha cu porumb.
În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu plante uleioase, aceasta a fost de 7.015 ha, din care 5.442 ha cu floarea soarelui şi 1.553 ha cu rapiţă boabe. Potrivit declaraţiilor făcute miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural, de Gheorghe Radac, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene Agricole Caraş-Severin, în 2011, agricultorii cărăşeni au cultivat cartofi pe o suprafaţă de 6.296 ha, tomate pe 354 ha, ceapă şi usturoi pe 581 ha, varză pe 535 ha, ardei pe 155 ha, castraveţi pe 125 ha, rădăcinoase pe 471 ha şi alte legume pe o suprafaţă de 390 ha.
Gheorghe Radac nu a omis să menţioneze şi faptul că, în acest an, din totalul suprafeţei arabile, 38% a rămas necultivată, fenomen întâlnit atât în gospodăriile populaţiei, unde au fost însămânţate puţin peste 35.000 ha, cât şi în cadrul societăţilor agricole comerciale, unde s-au cultivat aproximativ 14.500 ha.
„Cartofii de toamnă şi legumele de câmp predomină în gospodăriile populaţiei, majoritatea fiind cultivate pentru consumul propriu, dar sunt şi cantităţi care sunt dirijate pentru valorificarea pe piaţă“, a declarat Gheorghe Radac. În ceea ce priveşte sectorul pomicol, din totalul patrimoniului de 10.759 de ha, numai 49% îl reprezintă livezile pe rod, dar şi acestea sunt slab productive, majoritatea fiind „îmbătrânite şi neîngrijite, fapt ce duce, evident, la obţinerea unor producţii proaste“, a mai arătat Radac.
Întrebat de subprefectul Nicolae Verindeanu despre campania de recoltare a cerealelor păioase, reprezentantul DADR Caraş-Severin a menţionat că, până la data de 30 iunie a.c., au fost obţinute producţii bune la grâu – 3.711 kg/ha, orz – 3.000 kg/ha, ovăz – 1.900 kg/ha şi rapiţă – 2.499 kg/ha.
Subprefectul s-a arătat interesat şi de numărul producătorilor care desfăşoară activităţi în agricultura ecologică şi care, potrivit Ordinului MADR nr. 219/2007, trebuie să se înregistreze până în 31 mai, la Ministerul Agriculturii. „Majoritatea producătorilor agricoli care s-au înregistrat la agricultura ecologică sunt din comunele Domaşnea, Cornereva, Teregova, Cornea, Zăvoi, Băuţar, zone unde în mod real se practică agricultura ecologică, nefolosindu-se în activitatea agricolă pesticide sau alte substanţe chimice“, a concluzionat Gheorghe Radac.
Roxana Bălan Nafiru