Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Țăranii din piețe sunt tot mai nemulțumiți de reglementările care vor să înlocuiască sapa cu pixul și-i obligă să completeze zilnic documente.

Este și cazul producătorilor autentici care vin de ani de zile în Piața Centrală din Caransebeș, una dintre cele mai mari din județ. Fie că sunt din Banat sau din Oltenia, oamenii spun că dacă lucrurile vor continua în acest fel, vor fi tot mai puțini producători adevărați, iar supermarketurile vor lua locul piețelor. Mai exact, oamenii se plâng de faptul că de la un act, certificatul de producător, s-a ajuns la trei – atestat de producător, carnet de comercializare și viza din partea unei asociații de producători sau a unei camere agricole, toate pe bani.

„Nu se poate așa, este bătaie de joc. Am dat 50 de lei pe avizul consultativ, deși în lege scrie că este gratuit. Nu merită să mai muncim pământul și să vindem marfa produsă în gradină”, am aflat de la Elena Corneanu din Căvăran, venită în piață cu răsaduri, ceapă verde și alte produse de sezon. Aceeași situație se întâlnește la Zervești, de exemplu, dar și în zona Olteniei. „La mine în Dolj a trebuit să plătesc asociației de producători 150 de lei pentru avizul consultativ, sunt bani mulți. Legea asta nouă e făcută pentru alte interese, nu cel al nostru, al oamenilor care chiar muncim pământul”, ne-a spus cu năduf Ionela Tufiși din Ciuperceni (Dolj), care a adus la Caransebeș dovlecei, castraveți și varză nouă.

Sunt cazuri de producători care, deși au depus cerere pentru obținerea atestatului, nu au intrat nici acum în posesia lui pentru că administrațiile locale, mai ales cele rurale, se mișcă foarte încet. Cumpărătorii sunt de partea celor care-i aprovizionează zilnic cu legume și fructe proaspete. „Acești oameni muncesc cu sapa, iar acum li se cer atestate, e o batjocură”, ne-a spus și un bărbat venit să facă piața.

Producătorii care vin la Caransebeș își spun aceste ofuri în speranța că cineva îi va auzi și le va întinde o mână de ajutor. „Este normal ca oamenii să fie nemulțumiți. S-a încercat prin noua lege protejarea producătorilor autohtoni, dar efectul este contrar. Pe lângă costurile mari, oamenilor le este foarte greu să-și completeze în fiecare zi carnetul de comercializare”, a declarat și șefa Serviciului Public „Piața Gugulanilor”, Luminița Verdeș.

Cu alte cuvinte, deși noua lege a fost gândită să-i scoată pe samsari din piețe, până acum cei care se gândesc foarte serios să o facă sunt tot țăranii. Și nu ar fi exclus ca, odată cu începerea controalelor, piețele să rămână tot mai goale, asta spre bucuria supermarketurilor care își văd eliminată în acest fel concurența.