Caraş-Severin, Romania

CICLOVA ROMÂNĂ – Deşi e 100% natural şi cu grăsime 4%, laptele de la dozator este puţin căutat de reşiţeni.

Aceştia par să treacă pe lângă cele patru aparate amplasate în municipiu fără să ştie cât de sănătos este laptele din interiorul acestora. Este produs la Ciclova Română, în ferma lui Ion Stângu, şi ajunge la dozator cu ajutorul unei firme din Ciuchici. Laptele e proaspăt muls, este 100% natural, este doar răcit pentru a-şi păstra calităţile.

Familia mea s-a ocupat cu creşterea animalelor iar eu am moştenit asta. Acum 20 de ani, am început cu nouă vaci. Am ajuns să am 50 de vaci şi 20 de viţei, totul prin munca mea”, ne-a spus dl. Stângu. Pentru aparatele din Reşiţa, fermierul dă cam 100 de litri de lapte pe zi, restul lăsându-l pentru hrana viţeilor.

În zonă nu mai sunt alte ferme de vaci, aşa că firma din Ciuchici colectează lapte doar de la ferma d-lui Stângu. Însă, din păcate, afacerea nu merge prea bine. Chiar şi aşa, fermierul nostru merge înainte ca şi până acum. Se descurcă cum poate căci statul se arată zgârcit când vine vorba de subvenţii. O spune chiar Ion Stângu, care n-a primit nici măcar subvenţia pe anul trecut.

Şi totuşi priveşte spre viitor cu încredere. A depus un proiect european în valoare de 40.000 de euro, cu care vrea să achiziţioneze utilaje moderne pentru muls. Aşteaptă răspuns pentru a vedea dacă va şi obţine finanţarea şi se gândeşte că s-ar putea asocia cu alţi producători de lapte.

Dacă reşiţenii s-ar opri mai des să „mulgă” dozatoarele din oraşul lor, ar încuraja un producător autohton, nu marile concerne internaţionale. Şi ar consuma lapte provenit direct de la ţâţa vacii…