Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Avem și râși în pădurile județului. Romsilva a postat filmulețul care o dovedește. Așteptăm și locația exactă.

În ultima perioadă, pe pagina oficială a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, de pe un site de socializare, apar tot mai multe filmulețe cu animale aflate în ariile naturale protejate, multe dintre ele pe teritoriul Caraș-Severinului. Fie că e vorba despre mistreți, căprioare sau alte specii, mișcarea pare a fi parte integrantă dintr-o campanie de imagine a Regiei pentru a sublinia existența efectivelor cinegetice rezultate în rapoartele întocmite. Cele mai recente imagini sunt cele ale unui exemplar de râs (lynx), filmat în aria protejată Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, fără să se specifice exact zona, însă cu mențiunea că „râsul este unul dintre cele mai discrete animale, fiind rar văzut de oameni. Fauna sălbatică este atent monitorizată de specialiștii Romsilva“.

Directorul parcului nu a putut fi contactat. De aceea am luat legătura cu directorul Direcției Silvice Caraș-Severin. „Nu e o campanie a noastră, ci sunt tot felul de programe, sunt cei de la parc care fac așa ceva. Filmările sunt de la administratorii ariilor protejate, au proiecte vizavi de monitorizarea anumitor specii. Fac parte din structura Regiei, dar proiectele sunt ale lor. Filmarea cu râsul nu este neapărat un lucru inedit, luând în considerare faptul că avem populațiile de râs stabile de ani de zile, evaluate la momente definitive. Camerele cu senzori sunt montate în locurile potrivite și animalul care trece pe acolo este filmat. E o activitate curentă, iar mai multe detalii pot oferi cei de la Parcul național care implementează proiectele“, ne-a declarat Daniel Poliță, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.

Potrivit unui studiu dat publicității în anul 2013, Caraș-Severinul avea 38,37 de râși la 10.000 de hectare. Studiul a fost efectuat de Fundaţia Carpaţi, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, Universitatea „Transilvania” din Braşov – Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere.