Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Caransebeșenii nu știu deocamdată cât de mare va fi nivelul impozitelor pe care le vor plăti anul viitor. Cel mai probabil, acestea vor fi majorate doar cu indicele de inflație.

Stabilirea nivelului impozitelor pe 2020 a stârnit numeroase discuții în plenul Consiliului Local Caransebeș. Primarul Felix Borcean a venit cu un proiect de hotărâre prin care impozitele de anul viitor se majorau cu 10 procente, din care aproape jumătate era rata inflației. Dar cum aleșii locali sunt cei care au ultimul cuvânt, socoteala edilului a fost dată complet peste cap.

Primii care au obiectat au fost social-democrații, prin Valentin Dascălu, care a și propus un amendament. „La comisie ne-am dat acceptul doar pentru rata inflației, 4,67%, nu suntem de acord să se mărească cu încă 5% taxele pentru anul viitor. Rata inflației e obligatorie, restul nu suntem de acord. Ca să luăm bani cu japca de la populație e ușor”, a spus consilierul PSD. Primarul Felix Borcean a explicat că, în opinia sa, majorarea propusă de el nu va fi prea mult resimțită de cetățeni, dând contraexemplu Reșița, unde impozitele s-au majorat cu 50 la sută. „Îmi asum toată responsabilitatea pentru această propunere de majorare cu 10 la sută. Eu sunt un cetățean cam de mijloc, stau la bloc, plătesc pe an impozit, cu tot cu parcare, în jur de 400 de lei. Mă raportez la cetățeanul mediu, nu discutăm de salariul meu. Ca să faci un kilometru de stradă îți trebuie o mie de familii plătitoare de impozit. De aceea v-am spus de ce aș fi de acord cu o mărire de 5 la sută inflația, atenție, nu 50 la sută cum s-a mărit la Reșița, și încă o suplimentare de 5 la sută. Asta am propus, 10 la sută. Nimeni n-o să zică <<da, ne place să crească impozitele>>. De aia sunteți aici, ca exponenți ai cetățenilor, să gândiți și într-o manieră mai puțin plăcută pentru buzunarul cetățeanului”, le-a transmis edilul celor 17 consilieri prezenți la ședință.

Numai că aceștia nu au ținut cont de cele spuse de Borcean. Grupul PSD și-a menținut amendamentul care prevedea actualizarea impozitelor doar cu rata inflației, care nu a trecut la vot, iar liberalii au respins în totalitate propunerea primarului de majorare, astfel că pentru moment nivelul impozitelor pentru 2020 rămâne pe loc. Social-democrații au avertizat apoi că dacă nu se actualizează cu rata inflației, impozitele se vor majora cu mult mai mult, însă viceprimarul Marius Isac le-a spus că „avem posibilitatea să modificăm cu rata inflației până în decembrie, cum am făcut și anul trecut”. A intervenit și reprezentanta Compartimentului Taxe și Impozite din Primăria Caransebeș, Oana Nicoară, care a atenționat și ea că „dacă nu se votează până în 30 aprilie cu rata inflației, se va intra pe o majorare de sută la sută”, afirmație infirmată ulterior de directorul economic al municipalității, Horia Irimia, care l-a lămurit și pe primarul Borcean.

„Am ajuns într-o situație bizară, eu am propus o mărire cu 5 la sută peste indexarea cu rata inflației, adică un total de 10 la sută. Am fost lămurit ulterior de Horia Irimia că se poate reveni până la sfârșitul anului asupra proiectului de hotărâre cu indexarea cu rata inflației. În momentul de față suntem în ipostaza de a ne gândi că anul viitor vom plăti o majorare de sută la sută dacă nu se va mai pune pe ordinea de zi o astfel de modificare ”, a mai adăugat, după ședință, Felix Borcean.