Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta se întreba preşedintele PSD Reşiţa, Ioan Crina, în conferința de presă de miercuri a acestei formaţiuni politice.

Desfăşurat cu scopul de a analiza primul an de mandat al primarului Reşiţei, Ioan Popa, evenimentul a debutat cu „războiul“ PSD-PNL din cadrul şedinţei Consiliulului Local Reşiţa din această săptămână. Consilierii PSD nu au votat bugetul local pe anul 2017, ca urmare, PNL-ul nu a mai vrut să pună garanţii din patrimoniul urbei în contul datoriilor AquaCaraş. Cu toate acestea, preşedintele PSD Reșița afirmă că refuzul PNL de a vota este răzbunarea pentru faptul că aceştia s-au opus votării a doi oameni de la opoziţie în Consiliul de administraţie al AquaCaraş. „Se întâmplă nişte lucruri care nu au nici o legătură cu modul de a face politică şi administraţie. După cum am văzut în locul rezolvării unor probleme foarte importante am dat de tot felul de idei fantasmagorice. Ieri, (marţi, 25 iulie n.r.) în şedinţa Consiliului Local s-au întâmplat nişte lucruri care nu cred că au legătură cu a face politică în mod responsabil. Sunt foarte deranjat că s-au întâmplat nişte lucruri din care reiese că «nu votăm noi finanţarea cutare din cauză că PSD nu a votat oamenii mei în consiliul de administraţie». Eram foarte mirat că PNL ne cere votul când ei au majoritatea. Am ajuns la concluzia că ei nu vroiau să respecte o înţelegere cu verzii, să pună doi oameni de la ei şi să le dea cu flit verzilor. Bine, ei au aflat poziţia noastră, au tratat cu verzii, au pus câte un om de la fiecare şi au votat. Şi ca un motiv de răzbunare, fiindcă noi nu am votat, ei nu au votat cofinanţarea. Eu nu cred că ăsta este un mod responsabil. Mie îmi pare rău că Reşiţa pare o comună mai mare. Am înţeles că nu se vrea să fie depuse proiectele din vechea administraţie, din care am făcut şi eu parte. Nu înţeleg şi nu o să înţeleg niciodată de ce o serie de proiecte bune şi care erau pentru comunitate s-au oprit… ceva de genul «nu vreau să le fac şi gata»“, a afirmat Ioan Crina cu privire la un proiect de finanţare în care erau incluse monumentele istorice.

„Reşiţa avea şase biserici, iar Primăria avea doar 2% participare în acest proiect. Ca să vină investitorii la noi trebuie să le placă oraşul, să aibă ce vedea. Eu cred că nu se poate juca cineva cu acest oraş“, a continuat Crina, afirmând că proiectele propuse de primarul Ioan Popa sunt „propuneri futuriste care nu au nici o legătură cu realitatea“.

Conferinta de presă a PSD Reșița a continuat cu analiza activităţii primarului Popa, pe parcursul primului an de mandat. „Ce s-a realizat şi ce nu s-a realizat. Primul subiect ar fi mult-trâmbiţatul proiect de anvelopare a blocurilor. S-au depus şapte proiecte, şase au picat. O mare problemă. O altă problemă, semnalată prima dată în martie, este legată de acel credit privind transportul în comun. Problema este că noi luăm credit pe 15 ani şi durata de garanţie a tramvaielor este de 5 ani“, a declarat Gabriel Dinu, consilier PSD.

„Ar trebui să aducă mai mulţi bani în zona investiţiilor. Banii Reşiţei nu merg către investiţii, nu merg către asistenţă socială. Nu este nici transparenţă în domeniul investiţiilor“, a ţinut să precizeze şi Marian Feraru, membru în Consiliul Local, din partea PSD.

Ca o concluzie, Ioan Crina a declarat că „eu multe din ele, din ce se întâmplă, le pun pe seama neexperienţei. Este în interesul comunităţii lucrul ăsta de «ambâţ», cum se zice? Uneori, noi, reşiţenii, cred că ne merităm soarta. Eu nu vreau să depunem proiecte fantasmagorice, care nu se vor finanţa“.