Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Departe de a fi un „Vest Sălbatic”, judeţul nostru îşi are criminalii şi victimele sale.

De mai multe ori, atât în anii trecuţi cât şi pe parcursul celui curent, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, prin inspectorul şef Grigore Stolojescu a prezentat cifre şi statistici cu un trend descendent în ceea ce priveşte infracţiunile cu violenţă şi omorurile, declarând că trăim, prin comparaţie, într-un judeţ „liniştit şi sigur”.

Este adevărat că sunt mai puţine asemenea fapte, dar ele există. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, anul acesta, au fost înregistrate 11 dosare ce au ca obiect de cercetare infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale – omor, omor calificat şi lovire sau vătămare cauzatoare de moarte.

„Nu putem stabili un nivel de gravitate, pentru că toate fac atingere unui drept fundamental al cetăţeanului, şi anume dreptul la viaţă. Sunt patru dosare soluţionate pe parcursul acestui an, două cu infracţiunile petrecute în acest an şi două care au avut loc anul trecut. Sunt infracţiuni grave, rare, ce nu sunt comise de oameni «de meserie» sau care au recidivat pe acest segment. Majoritatea omorurilor au avut loc sub influenţa alcoolului, pe baza unor scandaluri spontane şi, cu precădere, au loc în mediul rural, dar asta nu este o regulă. Mai mult, nivelul de instruire al celor care au comis omoruri nu este foarte ridicat, dar nici nu putem vorbi de premeditare, în majoritatea cazurilor”, ne-a declarat procurorul Valentin Cârstea, purtătorul de cuvânt al Parchetului.

Flavius Rotariu