Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru prima oară în ultimii doi ani, a crescut valoarea tichetelor de creşă, potrivit Ordinului ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nr. 821/2012, ce a fost publicat în Monitorul Oficial la finele săptămânii trecute. Documentul stabileşte că, pentru primul semestru al anului 2012, începând din luna mai, valoarea sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de masă este de 400 de lei, comparativ cu 370 de lei cât era până acum.

Tichetele de creşă se acordă la cerere, fie unuia dintre părinţi, fie tutorelui, celui căruia i s-au încredinţat copii spre creştere şi educare ori în plasament familial, pe baza livretului de familie.

Potrivit Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi de creşă, suma individuală acordată pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani sub forma acestor bonuri este asigurată integral din costuri, de către angajator. Acestea se acordă în limita prevederilor bugetului de stat sau, după caz, ale bugetelor locale, în cazul unităţilor din sectorul bugetar, iar pentru celelalte categorii de angajatori, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat.

De acest drept se pot bucura însă doar angajaţii ce nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap.

Potrivit Codului Fiscal, tichetele de creşă sunt considerate venituri de natură salarială, fiind supuse impozitului pe veniturile din salarii, însă nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii.

Antoniu Mocanu