Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Liderul sindical Iancu Muhu crede că dacă va creşte salariul minim, multe dintre locurile de muncă actuale ar dispărea.

În viziunea lui Muhu, problema locurilor de muncă, acolo unde ele există, este strict legată de cea a salariilor. Şi asta pentru că multe dintre firmele apărute pe meleaguri cărăşene fac afaceri rentabile doar mulţumită salariilor mici pe care le plătesc angajaţilor. Obligarea acestora la acordarea unor salarii ceva mai mari, prin ridicarea plafonului salariului minim, i-ar determina pe cei mai mulţi dintre aceşti investitori să-şi ia tălpăşiţa spre noi orizonturi.

„Problema este că nu găseşti locuri de muncă. Uite, de bine de rău Caransebeşul, cum toată lumea zice, are 2.000 şi ceva de locuri de muncă. Dar ferească Dumnezeu să crească salariul minim, să se ducă la 1.200-1.300 de lei, că eu spun că toate firmele astea care dau acum 700-800 de lei, toţi vor pleca. Şi atunci nu vor mai fi locuri de muncă deloc“, spune Muhu.

Ce-i drept, Caransebeşul are mult mai multe locuri de muncă, doar unul dintre investitorii mai noi având aproape 3.000 de angajaţi. Şi la Moldova Nouă sunt firme ce generează sute de locuri de muncă, la fel cum sunt câteva şi la Reşiţa. Iar salariile de 700-800 de lei sunt un vis pentru unii dintre angajaţii multor firme.

Legat de plafonul salarial minim, Iancu Muhu consideră că şi noi trebuia să avem demult un cu totul alt nivel salarial: „România a intrat în Comunitatea Europeană, iar înaintea noastră au intrat Spania, Grecia şi Portugalia. Fiecare stat ce intra în CE era obligat să aibă salariul minim de 350 de euro. Atât aveau grecii, portughezii şi spaniolii! Şi un salariu mediu brut era în jur de 650-750 de euro la greci, la doi ani de zile de la intrarea în comunitate. Dar CE nu a obligat România! Deci, şi noi, acum, intraţi de atâţia ani în CE cum au intrat Slovenia şi ceilalţi, toţi au peste 350 de euro minim. Noi şi bulgarii ce n-am ajuns să avem peste această sumă“.

Antoniu Mocanu