Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fie vară, fie iarnă, vârstnicii apelează la serviciile Casei de Ajutor Reciproc din Reşiţa (CARP). Dacă în vară scriam că pensionarii se împrumută de la CARP Reşiţa pentru a-şi asigura tratamentul într-o staţiune balneară, acum, în pragul iernii, oamenii scot bani pentru a-şi aproviziona cămările cu dulceţuri, compoturi şi murături. Acesta nu este însă singurul motiv. Tot mai mulţi pensionari care trec pragul CARP din Reşiţa spun că au nevoie de împrumuturi fie pentru a-şi plăti întreţinerea şi medicamentele, fie pentru a avea ce pune pe masă.

„Eu nu am pensie, doar soţul meu. Pentru că venitul nostru lunar nu este mai mare de 600 de lei, ne descurcăm foarte greu. Am luat un împrumut de 2.000 de lei pentru a-i plăti soţului un tratament medical de care are nevoie. Banii rămaşi îi punem de-o parte, pentru că iarna e grea şi lungă“, ne-a povestit Lenuţa Caracoancea.

Pentru că în această situaţie se află sute de pensionari, e uşor de înţeles de ce aceştia îngroaşă rândurile la ghişeele casei de ajutor reciproc.

„Oamenii sunt tot mai necăjiţi, iar acest lucru se vede de la o zi la alta, căci a crescut atât numărul membrilor noştri, cât şi cel al împrumuturilor. De exemplu, comparativ cu anul trecut, în 2011, numărul membrilor care au solicitat un împrumut a crescut cu 30%, la fel şi valoarea împrumuturilor. Dacă în luna august a acestui an am acordat împrumuturi în valoare de 397.300 de lei, în septembrie valoarea împrumuturilor acordate era de 479.250 de lei. Până azi, (n.r. – 18 octombrie) CARP Reşiţa a acordat împrumuturi în sumă de 250.000 de lei, iar până la finalul lunii preconizăm că vom depăşi suma de 400.000 de lei, pentru că mai avem în aşteptare încă 60 de cereri“, ne-a declarat Aurelia Bonţe, directorul CARP Reşiţa.

Din luna august a acestui an, CARP Reşiţa a redus dobânzile la împrumuturi cu 2%, astfel că, dobânda minimă este de 8% pe an, iar cea maximă, de 12%.

Cadou pentru vârstnici

De Ziua Pensionarilor, sărbătorită anual în 1 octombrie, CARP Reşiţa a acordat un ajutor bănesc, în sumă de 60 de lei, pentru un număr de 457 de persoane, cu pensii sub 600 de lei.

Roxana Bălan Nafiru