Caraş-Severin, Romania

CORNEREVA – AFIR şi PNDL sunt programele care schimbă „faţa“ comunei Cornereva prin proiecte ce aduc în zonă finanţări totale de aproape 55 de milioane de lei.

Chiar dacă Primăria Cornereva are în proiect mai multe lucrări de reabilitare şi modernizare pentru satele aparţinătoare, unul singur se desfăşoară în această perioadă, prin programul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), care asigură implementarea tehnică şi financiară a Fondului European Agricol pentru dezvoltare rurală. „Avem mai multe proiecte. Dar unul singur este în desfăşurare în prezent. Este vorba despre un proiect de modernizare drumuri comunale pe AFIR, în valoare de 890.000 de lei“, ne-a declarat primarul comunei Cornereva, Nicolae Novăcescu.

Cu toate acestea, Cornereva are depuse cinci proiecte pe PNDL, lucrări ce îşi aşteaptă finanţările în perioada următoare. Unul dintre acestea se referă la reţelele de canalizare şi staţiile de epurare din localităţile Bogîltin, Pogara de Sus Gruni şi Arsuri, dar şi la reţeaua de canalizare din localitatea Izvor. Pentru acestea, finanţarea prin programul PNDL este de 11.807.834 de lei. În ceea ce priveşte proiectul de alimentare cu apă, comuna Cornereva va primi un ajutor de 13.878.899 de lei. Tot prin PNDL se are în vedere reabilitarea, modernizarea şi dotarea Şcolii primare cu clasele I-IV şi a grădiniţei în localitatea Zănogi, proiect în valoare de 1.404.795 de lei. De asemenea, pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea dispensarului, Primăria Cornereva va primi un ajutor în valoare de 1.855.945 de lei, iar pentru modernizarea a 19 kilometri de drumuri comunale administraţia locală va primi 23.626.791 de lei.

Pe lângă proiectele ce îşi aşteaptă finanţarea pe PNDL, primarul Novăcescu ne-a informat că are mai multe proiecte depuse pe AFIR. „Aştept zilele acestea aprobarea pentru un proiect la Şcoala profesională agricolă, în valoare de 400.000 de lei. Tot pe AFIR, avem un proiect de 100.000 de lei privind amenajarea terenului de sport pentru şcoala profesională. Şi avem în plan şi două noi cămine la Cornereva – 430.000 de lei şi la Bogîltin – 270.000 de lei“. De asemenea, administraţia locală are în plan ca în următoarele săptămâni să depună prin POR, un proiect de reabilitare a sediului Primăriei şi a şcolii gimnaziale din comună.

Comuna Cornereva cuprinde 40 de sate. Este vorba despre Arsuri, Bogîltin, Bojia, Borugi, Camena, Cireşel, Cornereva, Costiş, Cozia, Cracu Mare, Cracu Teiului, Dobraia, Dolina, Gruni, Hora Mare, Hora Mică, Ineleţ, Izvor, Lunca Florii, Lunca Zaicii, Mesteacăn, Negiudin, Obiţa, Pogara, Pogara de Sus, Poiana Lungă, Prisăcina, Prislop, Ruştin, Scărişoara, Strugasca, Studena, Sub Crâng, Sub Plai, Topla, Ţaţu, Zănogi, Zbegu, Zmogotin şi Zoina.