Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sub semnul lui „Eminescu… în durata eternă“, Biblioteca Municipală a organizat un program pentru copiii cu nevoi speciale.

La 169 de ani de la naşterea poetului nostru naţional, bibliotecarele Dominique Zară şi Adina Bujor, de la Biblioteca Municipală din oraşul reşedinţă de judeţ, au fost gazdele unei duble manifestări culturale. La sediul Bibliotecii, un grup de copii cu vârste cuprinse între 12 – 13 ani, de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Primăvara“, a vizionat filmul de animaţie „Hyperion“ realizat de moldoveanul stabilit în Canada, Ion Cebotari. După o scurtă prezentare a biografiei poetului, făcută de Adina Bujor, copii au avut ocazia să se iniţieze în textul poemului „Luceafărul“ prin intermediul acestui filmuleţ animat în format3D, care a cucerit internetul.

Realizatorul filmului, care studiază arta scenică şi de animaţie la Universitatea Laval din Quebec, declară că „Luceafărul“ a fost pentru el ceva mai mult decât o poezie: „Am pătruns în esenţa poeziei şi am lăsat imaginaţia să zboare, m-am dedicat 101 la sută ca să redau exact toată subtilitatea şi esenţa strofelor. Am trăit de unul singur toate etapele producerii unui film de animaţie de la Development, Pre-production, Production şi Post production. Am acumulat o experienţă enormă şi am pus în practică metode de produceri noi pe alocuri unice“.

Copiii, însoţiţi de patru cadre didactice, au fost fascinaţi de firul poveştii, vizionând filmul foarte cuminţi şi cu mare atenţie. Despre această colaborare, prof. educator Bărbugeanu Andreea a precizat: „Am venit cu un grup de la Centru să-l omagiem pe Eminescu, după ce i-am iniţiat pe copii în biografia poetului. Am vizionat acest film, care i-a captivat pe copii, aceştia fiind foarte atenţi şi la prezentarea făcută de doamnele bibliotecare. În timpul vizionării ei au ştiut să arate în poze cine sunt părinţii lui Eminescu şi alte detalii despre viaţa şi opera poetului. Am venit împreună cu colegii mei, profesorii educatori Ciprian Cuciurean, Olivia Gaţuli şi Lenuţa Bonţa“.

Sub genericul „Lui Eminescu“, la sediul Bibliotecii fost amenajată şi o expoziţie de carte, facsimile şi ex-librisuri. O altă manifestare organizată de Biblioteca Municipală în parteneriat a avut loc la Centrul de Zi „ABC“ , unde a fost, de asemenea, amenajată o expoziţie de carte şi facsimile, bibliotecara Adina Bujor prezentând elevilor repere din viaţa şi opera marelui poet într-un medalion literar intitulat „Cu Eminescu în gând“. Elevii s-au pregătit şi ei să-l omagieze pe poet, realizând, sub îndrumarea cadrelor didactice un montaj literar-artistic cu versuri şi cântece pe versuri eminesciene.