Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Unităţile sanitare cărăşene sunt supuse, în prezent, unor reverificări din partea autorităţilor.

Pe la începutul acestui an, inspecţia sanitară a derulat o campanie de controale la spitalele cărăşene (cu expecţia celui judeţean), în cadrul cărora au foste semnalate nereguli, oferindu-li-se managerilor timpul necesar pentru remedierea acestora.

„Au fost aplicate atunci sancţiuni, iar DSP Călăraşi (însărcinată cu controlul la SJU Reşiţa) a amendat nerespectarea normelor de igienă pe anumite secţiuni. În schimb, la nivelul judeţului, au fost doar reliefate deficienţele, pentru că ideea iniţială a campaniei dictate de minister a fost de monitorizare a problemelor din sistem, nu de sancţionare a instituţiilor. În urma datelor cetralizate, ministerul a dispus reluarea controalelor”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană. Aceste reverificări evidenţiază şi modul în care au fost puse în aplicare planurile de eficientizare a activităţii întocmite de managerii spitalelor şi pe care Ministerul Sănătăţii le-a aprobat în primele luni ale acestui an.

„La finalul lunii mai se va încheia această campanie, însă o atenţie deosebită pentru medicii din spitale vom acorda şi mai departe în ceea ce priveşte regulile de igienă ale internaţilor, accesul aparţinătorilor, infecţiile nosocomiale. Cei care se ocupă cu curăţenia în spitale şi monitorii lor vor fi intens monitorizaţi şi de noi, şi de structuri similare din ţară. Este obligatoriu să minimizăm pe cât posibil problemele de acesastă natură în sistemul sanitar”, a mai adăugat dr. Luca.

Flavius Rotariu