Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – În timp ce polițiștii spun că sunt tratați de sus de către personalul de la Urgențe atunci când vin la spital cu câte un șofer pentru recoltarea de probe biologice, medicii îi contrazic: nici vorbă de așa ceva!

Subcomisarul Gheorghe Mâțu, de la Biroul Rutier al Poliției Caransebeș, a tras un semnal de alarmă zilele trecute, informându-l pe primarul Felix Borcean că polițiștii de la Rutieră întâmpină dificultăți atunci când ajung la Urgențe cu șoferi care au consumat alcool. „Doctorii de la Urgențe, e aroganță față de lucrătorii de Poliție, ne tratează ca pe niște gunoaie, noi mergem acolo că trebuie să luăm probe de sânge pentru alcoolemie. E pur și simplu… «n-am timp acum, lasă că voi așeptați». Păi nu, că dacă nu-i recoltez în timp util, îmi contestă, îmi face recalculare, eu ce fac? Înțelegem cazurile de urgență, că nu ne băgăm peste pacientul care e cu masca de oxigen pe față, dar nici să te trateze așa: «lasă, tu stai, că…». Iar șoferul face gălăgie pe acolo, nu pot să-l țin mult, e agitat, agresiv. Trebuie neaparat într-o oră recoltat, că apoi intervine procurorul, de ce nu i-ai recoltat în timp util, nu te crede că doctorul te ține pe acolo…“, a spus polițistul caransebeșean.

Conducerea spitalului a reacționat printr-un comunicat de presă în care infirmă cele spuse de subcomisarul Mâțu. „Personalul Compartimentului de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș nu a refuzat niciodată și nici nu a întârziat nejustificat prelevarea de probe de sânge, atunci când polițiștii s-au prezentat la camera de gardă cu persoane care au consumat alcool. În cazul în care a fost vorba despre o victimă provenită dintr-un accident de circulație, prioritatea a avut-o salvarea vieții sau diminuarea traumei pacientului. La același nivel de prioritate s-a clasat și o situație în care la Urgență s-a prezentat un pacient cu un infarct sau un alt caz grav, față de un șofer care a fost prins de către polițiști că a consumat alcool la volan. Colaborarea personalului de la Compartimentul Urgență cu reprezentanții Poliției a fost întodeauna una profesionistă existând în acest sens și un protocol care a fost întodeauna respectat. Pe de altă parte, nu au existat niciodată sesizări de situații concrete, care să dovedească contrariul, se arată în comunicatul conducerii SMU Caransebeș.

Subiectul a fost tratat și în recenta conferință de presă susținută de primarul Felix Borcean cu privire la situația spitalului. „Dl subcomisar Mâțu, de la Poliția Caransebeș, mi-a transmis că atunci când polițiștii vin cu diverși subiecți pentru a le face testarea alcoolemiei, sunt tratați cu răceală, dacă nu chiar mai rău, de personalul de la Urgențe. Și lor le atrag atenția că trebuie să se comporte cum trebuie, polițiștii sunt organe ale legii, nu vin de drag la spital, nu-și fac o activitate de relaxare când vin cu o anumită persoană să-i recolteze probe de sânge“, a avertizat edilul.

R.M.