Caraş-Severin, Romania

„Nu am înţeles de ce, an de an din 2009 încoace, trebuie să fim puşi în situaţia asta, să punem pacienţii în această postură. S-a prelungit contractul cadru pe 2010 în fiecare lună din 2011 până acum. Nu e logic să semnăm ceva ce nu am citit şi studiat încă. Suntem puşi în faţa unui fapt împlinit şi paradoxal – să mergem să semnăm act adiţional la contractul cu normele de 2011. Am întrebat şi consilieri juridici dacă e normală formularea unui act adiţional la un contract care nu a fost semnat încă. Mi s-a răspuns că nu“, a precizat dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medicina familiei Caraş-Severin şi membru în Consiliul Colegiului Medicilor din judeţ.

La nivel naţional, Societatea de medicină de familie şi Federaţia patronatelor de medicină de familie au hotărât, cu câteva zile în urmă, că proiectul de contract în forma apărută pe 26 mai a.c. nu va fi semnat. Refuzul medicilor de a semna vine ca urmare a finanţărilor prea mici alocate unui cabinet de medicină de familie.

„Contractul are modificări de punctaj, care scade simţitor venitul unui cabinet de medicină de familie. Din ceea ce se dorea a fi o afacere s-a ajuns să venim la cabinet pentru ca acesta să funcţioneze. În plus, restricţionarea adresabilităţii pacienţilor la cabinetul medicului de familie se păstrează. Rămân cele 20 de consultaţii zilnice, programările şi celelalte, adică se intervine la un drept pentru care asiguratul plăteşte“, a mai amintit dr. Popovici.

Contractul cu Casa obligă un singur consult al pacienţilor bolnavi cronic – fie stabili, fie nu – o dată la trei luni, indiferent de câte boli suferă aceştia. „Mai mult, contractul pe 2011 aduce un minus la venitul cabinetului în funcţie de numărul de pacienţi, de numărul de servicii oferite. Astfel, cu cât numărul de pacienţi la un cabinet este mai mare, de exemplu peste 2.200, cu atât venitul scade proporţional… Este o logică greu de înţeles“, a mai spus Daniel Popovici.

Joi, reprezentanţii medicilor de familie s-au întâlnit cu cei ai CNAS pentru a discuta problemele semnalate. Până una-alta, cei care suferă sunt pacienţii, pentru că, joi, medicii de familie au efectuat consultaţii, dar nu au eliberat documente ce ţin de relaţia cu CAS – bilete de trimitere, reţete compensate sau gratuite. Andrei G., unul dintre pacienţii care aşteptau să intre la un consult, joi, ne-a spus nedumerit: „dar eu de ce trebuie să achit integral medicaţia? De mai mulţi ani plătesc fără să crâcnesc asigurarea de sănătate…“.

Flavius Rotariu