Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Bugetul Caransebeșului va fi aproape dublu în 2013 față de anul trecut. Creșterea se datorează proiectelor cu finanțare guvernamentală și europeană ce se vor derula, din 2013, în urbea gugulană.

În cifre, bugetul local depășește în acest an 70 de milioane de lei, față de cele aproape 40 de milioane din 2012. „Este o sumă mare, fiind de fapt rezultatul muncii noastre din ultimii doi ani. Acum, în 2013, culegem ce am semănat. E vorba de modernizarea drumurilor agricole, de cea a Spitalului Municipal de Urgență, proiecte pe Apărare Civilă, pentru parcul Teiuș sau râul Timiș, aș putea spune că 2013 este pentru Caransebeș anul proiectelor europene. De asemenea, mai avem un proiect în parteneriat cu Consiliul Județean, prin care continuăm ce am început vizavi de rețelele de apă și canalizare. În consecință, în Caransebeș vor urma doi-trei ani de lucrări, de șantiere, prin care reabilităm infrastructura de utilități în întregime“, a explicat primarul Marcel Vela în ședința Consiliului Local.

Tot în bugetul local sunt așteptate fonduri consistente din despăgubirile pe terenurile pe care Caransebeşul le-a cedat Ministerului Transporturilor pentru construirea centurii de ocolire (patru milioane lei) sau din terenurile vândute către investitori (un milion de lei). Municipalitatea a cuprins în noul buget sume importante și pentru investiții precum reabilitări de străzi și trotuare, amenajarea Pieței Dragalina și a altor piațete, părcari sau stații de autobuz, amenajarea a noi locuri de joacă, reactualizarea PUG-ului si realizarea unor PUZ-uri pentru diverse cartiere sau reabilitarea halei de lactate, pentru care se vor aloca aproape cinci milioane de lei.

La capitolul Sănătate, pe lângă cele patru milioane de euro ce vor intra în Spitalul Municipal de Urgență printr-un proiect cu finanțare guvernamentală, legislativul a aprobat suma de 270 de mii de lei pentru achiziționarea unei truse de laparoscopie.

În concluzie, un buget important prin care, potrivit primarului Marcel Vela, „Caransebeșul își continuă drumul de a deveni o cetate europeană și un municipiu respectat în Banat”.

Lidia Almăjanu