Şi în acest tablou ar fi trebuit să intre CET-ul, care, din nefericire, nu se mai încadrează demult în decor. După ani buni de nepăsare, de calorifere reci iarna, apă caldă după program şi facturi umflate tot timpul, oamenii au început să întoarcă, rând pe rând, spatele serviciului public de termoficare.
Aşa se face că, spre exemplu, în blocul 3 de pe str. I.L. Caragiale, dintre cele 207 apartamente câte erau branşate la Punctul Termic 38, au rămas doar şapte. În consecinţă, problema celor şapte familii a fost adusă în atenţia consilierilor locali reşiţeni de către viceprimarul Sorin Simescu. De fapt, dacă ar fi trebuit să fie reabilitată conducta, potrivit celei mai viabile soluţii, ar fi fost necesară o sumă de aproape două miliarde de lei vechi, şi ar fi fost necesare lucrări în parcarea verde proaspăt amenajată în spatele primăriei.
Mai exact, la solicitarea municipalităţii, CET a propus două soluţii. Prima ar fi presupus alimentarea actualului echipament al PT 38 printr-un sistem de conducte amplasat parţial în canalul termic dintre Hotelul „Semenic“ şi corpul I al Primăriei (conductă clasică neizolată), introdusă parţial în pământ, în parcarea blocului 9 din Piaţa 1 Decembrie 1918 (conductă preizolată).
În acest caz, valoarea estimată a lucrării s-ar fi ridicat la aproximativ 79.259 de lei, cu tot cu TVA. Cea de-a doua soluţie propusă de către CET era alimentarea locuinţelor celor şapte familii printr-un minipunct termic amplasat în subsolul blocului, ce ar fi trebuit transferat de la blocul 25 din Piaţa 1 Decembrie 1918 (unde momentan nu există consumatori), şi amplasarea unei conducte preizolate în actualele canale termice.
În acest caz, însă, valoarea lucrărilor ar atinge 195.733 de lei, cu tot cu TVA. Analizând cele două soluţii propuse de CET, Serviciul de Gospodărire Comunală şi Mediu a propus-o pe cea de-a doua care, deşi e mai scumpă, ar fi redus pierderile din reţeaua secundară.
Şi totuşi, la propunerea viceprimarului Simescu, dintre cele două propuneri ale CET, aleşii locali au votat-o pe… a treia. De fapt, o soluţie cu costuri mult mai reduse, care vizează cu totul altceva. Consiliul local va demara procedurile de achiziţionare a unei centrale care să deservească persoanele afectate din blocul 3 de pe Caragiale, costurile în acest caz ridicându-se la 35.000 de lei.
După ce va fi cumpărată, centrala va rămâne în patrimoniul autorităţii locale, dar va fi dată în administrare CET-ului sau altei societăţi care se va ocupa de furnizarea energiei termice în sistem centralizat din municipiu.
Antoniu Mocanu
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro