Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Administratorul public Vasile Paul ne-a arătat în teren felul în care decurge reabilitarea drumului de acces în cartierul Ţerova.

Locuitorii cartierului reşiţean s-au plâns deseori vizavi de condiţiile de transport, de faptul că trebuiau să plătească mai multe bilete de călătorie decât reşiţeanul de rând, dar şi de faptul că nu se bucură de condiţii de municipiu. Iar la acest capitol intră şi drumurile. Un proiect european implementat de operatorul de apă a spart aproape jumătate din drumul de acces, pe toată lungimea, la fel cum s-a întâmplat şi cu o bună parte din drumul de centură al urbei, care astăzi e într-o stare şi mai deplorabilă decât era la spargeri. Totodată, se caută soluţii de finanţare pentru străzile din cartier.

Administratorul public Vasile Paul ne-a arătat, în teren, zilele trecute, o primă minune de care au parte reşiţenii din Ţerova, asfaltarea arterei de acces în cartier: „Suntem pe drumul care face legătura dintre Ţerova şi Reşiţa. Suntem în zona în care, deocamdată, se va termina asfaltul. Ceea ce se vede în momentul de faţă este primul strat. Se lucrează la ridicarea capacelor de cămine, la curăţarea rigolelor perimetrale drumului, deoarece un drum care nu are rigole bune se deteriorează foarte repede. Sperăm ca anul viitor să putem intra cu o refacere a drumurilor în întreaga localitate Ţerova“.

Pentru drumurile din cartier, fazele achiziţiilor publice îşi vor urma cursul „şi să sperăm că vom reuşi să accesăm şi banii aferenţi pe una dintre direcţiile de finanţare posibile: sau pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, sau poate pe fonduri europene. Documentaţiile sunt pregătite“, ne-a asigurat Vasile Paul.

În ceea ce priveşte drumul de acces spre cartier, se estimează că lucrările se vor încheia luna aceasta, fiind întâmpinate câteva probleme la mijlocul drumului. „Au existat câteva zone în care, la fiecare ploaie, apa desprindea capacele existente. Am descoperit că sub drum există nişte canale, mai exact două de doi pe doi metri, deci nişte canale uriaşe, care preluau apele meteorice de pe nişte văi şi le duceau către pârâul Ţerova. Canalele au fost în întregime colmatate, înfundate, iar nivelul pârâului a crescut cu circa doi metri în ultimii 20-30 de ani. Dl Dani Călin, directorul de la secţie de la noi, le-a decolmatat parţial, în momentul de faţă apele se scurg liber, deci partea de inundare din direcţia aceasta s-a rezolvat“.

Tot în perioada următoare, se va încerca o continuare a acţiunilor de decolmatare a pârâului Ţerova, poate şi cu ajutorul celor de la Apele Române. Mai ales că în zona cursului de apă s-au dezvoltat câteva afaceri care şi-au deschis porţile recent. Firmele în cauză „au avut probleme cu inundaţiile, cu canalele pluviale, au avut probleme şi din cauză că nu au avut acces la canalizarea menajeră, acces la racordul de apă. Pe această stradă există şi conductă de canalizare menajeră, şi conductă de canalizare pluvială. Încă nu sunt puse în funcţiune, i-am ajutat şi dumnealor sunt în curs de a-şi rezolva aceste probleme, mai ales cele referitoare la accesul la reţeaua de apă. Şi să sperăm că vom rezolva – şi îşi vor rezolva şi singuri, că este teren privat – evacuarea apelor meteorice“, a conchis edilul.

Au mai existat ceva probleme în zona unei staţii de betoane, de asfalt din zonă, fiind vorba despre un tronson de 200 de metri unde nu s-a putut asfalta până la montarea unui tub de protecţie care să permită evacuarea unei rigole de ape meteorice. După finalizarea operaţiunii, se va reface integral zona, iar drumul va fi asfaltat.