REŞIŢA – După o vară şi o toamnă secetoasă, legumicultorii trag linie. Nu le dă cu plus, ci cu minus.În timp ce Ministerul Agriculturii se laudă cu recoltele din acest an, producătorii de legume înregistrează pierderi din cauza preţurilor, care nu acoperă costul producţiei. „Am pus aproximativ 20 de mii de fire de varză, pe care am udat-o atât cât s-a putut, pentru că vara a fost lungă şi secetoasă, iar în câmp nu avem instalaţii de irigat. Recolta a fost bună, dar şi investiţiile au fost pe măsură, aşa că, acum, când tragem linie, profitul nu este mare“, ne-a spus un producător din Belinţ. La fel stau lucrurile şi în cazul unui legumicultor din zona Fîrliug. A cultivat cartofi şi varză, dar preţul cu care îi vinde îl nemulţumeşte. În plus, mai are încă datorii la furnizorii de pesticide şi seminţe. Nu ştie cum va acoperi toate aceste cheltuieli, pentru că vânzarea merge tot mai prost.
„Parcă nici vremurile nu mai sunt aceleaşi“, spune omul, făcând referire la gospodinele care nu-şi mai fac aprovizionarea pentru iarnă ca-n alţi ani.
Deşi le este teamă să vorbească despre acest subiect, din cauza ameninţărilor, producătorii susţin că cei care fac legea în pieţe, prin impunerea preţului, sunt samsarii.
„Degeaba avem producţie bună dacă vindem la un preţ de mizerie. Speculanţii fac legea aici! Nu noi. Ei cu banii, noi cu munca. În plus, ne omoară şi importurile. Oricât aş vrea eu să vând kilogramul de varză cu un leu, n-o pot face din cauza lor. Ei cumpără varza cu 0,30 – 0,40 de lei/kg, şi apoi vin la piaţă şi-o dau cu 0,70 – 0,80 de lei. Păi, şi atunci, despre ce vorbim?! Oricum, problema este cunoscută, de la cel mai mic până la cel mai mare, dar nimeni nu ia vreo măsură în acest sens“, ne-a spus un producător din Dezeşti.
Poate că nu totul este pierdut, şi asta pentru că Ministerul Agriculturii a pregătit un proiect prin care doreşte eliminarea intermediarilor evazionişti din cadrul pieţelor agroalimentare. Dacă acesta va fi adoptat de Guvern, din 2013, pe tarabele din pieţe va fi permisă doar comercializarea legumelor şi fructelor proaspete din producţia proprie, autohtonă.
Roxana Bălan Nafiru