Caraş-Severin, Romania

Prima etapă a acestui program a inclus activităţi de monitorizare şi ecologizare pe traseele Valea Şuşarei şi Valea Beiului, dar şi în zona haldei de deşeuri miniere de la Sasca Montană.

La aceste acţiuni au participat 38 de tineri voluntari de la Grupul Şcolar Industrial „Mathias Hammer“ Anina, Grupul Şcolar Agricol Oraviţa, Grupul Şcolar Industrial Moldova Nouă, Asociaţia Škola Plus „Dositej Obradovič“ Bela Crkva, precum şi studenţi ai Universităţii de Vest din Timişoara, care activează în centrul de voluntariat al GEC Nera.

Voluntarii au consemnat în formularele de monitorizare fenomenul poluării cu deşeuri miniere, provenind de la depozitul neprotejat din Sasca Montană, care se află în administrarea Companiei Naţionale a Cuprului şi Fierului Deva. „Vânturile puternice şi apele meteorice antrenează, de peste 35 de ani, material din depozit şi îl transportă pe terenurile agricole din zonă, în gospodăriile populaţiei şi pe drumul judeţean Ciuchici – Cărbunari. Din discuţiile pe care le-au avut cu localnicii, voluntarii au constatat că aceştia şi-au pierdut orice speranţă că poluarea va fi stopată într-o bună zi“, a declarat preşedintele GEC Nera, Corneliu Popovici Sturza.

Următoarele opriri ale voluntarilor au fost pe Valea Beiului şi Valea Şuşarei. Faţă de anii trecuţi, de această dată, tinerii au găsit traseele mult mai curate. Ceea ce a lăsat însă de dorit a fost reţeaua de drumuri: „Infrastructura de vizitare a acestor trasee este aproape la acelaşi nivel ca acum 40 de ani. Cu excepţia punctului de informare de la Podul Beiului, multe din valorile patrimoniului natural de pe aceste trasee sunt semnalizate, în cel mai bun caz, printr-un mic panou cu denumirea obiectivului, fără alte informaţii. De asemenea, pe Valea Şuşarei traseul are zone de parcurgere cu risc ridicat de accidentare, fără elemente de siguranţă: punţi de trecere, coarde sau balustrade de siguranţă, panouri de avertizare. În acelaşi timp, camparea neomologată de lângă păstrăvăria din Valea Beiului nu are dotări igienico – sanitare şi pentru prepararea mesei. Mai mult, incinta este răvăşită de vetre de foc“, a concluzionat Sturza.

Roxana Nafiru