Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sindicaliştii şi reprezentanţii unor instituţii consideră că afaceriştii s-au obişnuit să aştepte mura-n gură.

În căutarea unor soluţii pentru stimularea şi îmbunătăţirea mediului de afaceri cărăşean, atât sindicaliştii cât şi alţi membri au Comisiei de Dialog Social au considerat că există multe cauze pentru starea economică a judeţului. Una dintre cele mai plastice expresii folosite în şedinţă a fost aceea că „e un mister legat de comunitatea oamenilor de afaceri despre care tot vorbim aici. Ei sunt, şi o ştim cu toţii, dar nu i-am văzut niciodată. Sunt sublimi, dar nu le-am vorbit. Şi ce comunitate e aceea a oamenilor de afaceri? E aşa… ca duhul sfânt“, au ţinut să precizeze reprezentanţi ai comisiei.

Şedinţa prezidată miercuri de subprefectul Nicolae Miu Ciobanu a început cu o prezentare făcută de Primăria Reşiţa referitor la măsurile luate pentru stimularea mediului economic pe malurile Bârzavei. Dar acalmia a durat destul de puţin pentru că, în stilul caracteristic considerat de alţi participanţi la şedinţă „plin de patos“, preşedintele filialei cărăşene a Blocului Naţional Sindical, Nicolae Drăgan a luat cuvântul, monopolizând discuţia.

„Suntem dezamăgiţi de kitsch-ul şi baletul pe care îl facem cu dezinvoltură în această Comisie de Dialog Social. Judeţul ăsta se duce în picaj şi pentru că toţi venim la şedinţă, propunem tematici de pe un an pe altul ca partidul comunist. Ne luăm angajamente şi nu se întâmplă nimic. Hai să nu ne mai băgăm sub masă, ci să avem puterea să le spunem ce să facă, fără să ne lăsăm aburiţi de 50 de lei la salariu. Trebuie să creăm locuri de muncă, să nu lăsăm să mai plece femeile din județ pentru a susţine economia acestuia“, a perorat Drăgan. Pentru a drege busuiocul, au luat cuvântul atât inspectorul şcolar general Grindeanu cât şi directorul AJOFM, Caius Isac, pentru a arăta implicarea autorităţilor în armonizarea învăţământului cu cerinţele pieţei muncii.

Pentru o optică diferită, dr. Dragoş Luca, directorul DSP a ţinut să ia cuvântul: „Cred că oamenii de afaceri s-au obişnuit să le fie oferită pe tavă forţa de muncă suficient de calificată, să beneficieze de diferite facilităţi şi să facă bani pe spinarea statului. Nu e corect. Să-şi califice ei, oamenii de afaceri, angajaţii pe care-i vor, aşa cum îi vor, pe banii lor. Cunosc un om de afaceri care nu plăteşte 50 de lei să i se adune gunoiul şi e reprezentant al comunităţii despre care vorbim ca despre duhul sfânt“, a precizat Luca. În finalul şedinţei, participanţii au revenit la sentimente mai bune, şi-au cerut scuze şi şi-au urât sărbăători fericite.