Caraş-Severin, Romania

ŞOPOTU NOU – Pe străzile din comună încep iar săpăturile, după ce conducerea primăriei a făcut rost de bani pentru lucrările întârziate.

Din cauza banilor care au venit cu ţârâita de la Guvern, primarul comunei Şopotu Nou, Păun Baba, nu şi-a putut respecta o mare parte din promisiunile făcute alegătorilor în campania electorală. Primarul spune că lipsa de finanţare s-a simţit foarte mult în ultimii ani şi, că nu de puţine ori, constructorii s-au văzut nevoiţi să abandoneze lucrările abia începute. Situaţia pare însă a se schimba în favoarea primarului din Şopotu Nou care, după cum ne mărturisea, a reluat o parte din proiectele începute şi abandonate în trecut. O astfel de lucrare este cea de la căminul cultural din Stancilova de Sus, pe care edilul speră să o încheie până la finele lui 2015. „Lucrările la cămin se apropie de final. Acum, totul este nou. De la uşi, ferestre şi acoperiş, până la dotări şi grupuri sanitare“, a precizat Păun Baba.

O altă lucrare pe care edilul şi-o doreşte încheiată până în luna decembrie are în vedere asfaltarea a puţin peste 12 kilometri de drumuri comunale. Vizate sunt satele Ravensca, Stancilova şi Urcu. Banii pentru această investiţie vin de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), iar până în această primăvară s-a reuşit asfaltarea a şapte kilometri. În 2015, primarul comunei Şopotu Nou a semnat un nou contract de finanţare cu MDRAP pentru asfaltarea altor 10 kilometri de drum. Licitaţia a avut loc şi ea, după cum susţine edilul, însă lucrările vor începe abia după ce în contul primăriei va intra o parte din bani. „Asta înseamnă continuarea asfaltării DC 136 – către satul Răchita, a DC 135 – pe Valea Roşie şi a drumului ce leagă Urcu de Stancilova. În proiect mai este cuprinsă şi modernizarea a doi kilometri în satul Stancilova“, a explicat primarul.

Un alt tronson din DC 136, în lungime de 5,5 km, va fi reabilitat de Compania Naţională de Investiţii. Lucrarea a fost predată către companie în această primăvară, urmând a se încheia tot în acest an.

Baba Păun ne-a mai vorbit şi despre reluarea lucrărilor la alimentarea cu apă în Şopotu Nou, precum şi în celelalte sate, Stancilova, Urcu, Valea Roşie şi Valea Răchitei. În aceste localităţi, lucrările trenează de câţiva ani, din cauza faptului că banii promişi de Guvern nu au ajuns la timp. În acelaşi timp, la Şopotu Nou au fost aduse, zilele trecute, conductele necesare introducerii sistemului de canalizare. Şi acest proiect se va derula cu bani de la Guvernul României.