Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – „Computer Gadget Show” a devenit, la a doua ediţie, evenimentul informatic al anului pentru malurile Bârzavei.

Chiar dacă „inovaţiile” IT aduse la Reşiţa au fost deja lansate de vreun an sau de jumătate de deceniu, Computer Gadget Show a atras publicul, în special tinerii amatori ai jocurilor pe calculator. Evenimentul şi-a deschis porţile miercuri, 14 mai, sub cupola universităţii, şi se va derula şi joi, între orele 9.00 şi 18.00, cei interesaţi putând admira noutăţi în materie de tehnică de calcul şi aplicaţii software, putând participa la concursuri şi tombole sau să se înscrie într-o sesiune de jocuri pe calculator.

Deşi ne aşteptam ca Microsoft şi HP să exceleze într-ale inovaţiei în materie de IT, pe standurile expuse pentru reşiţeni în holul universităţii am putut observa, de la servere sau computere HP pe care torceau kerneluri ale gigantului din Redmond pe care deja Occidentul le are de câţiva ani, până la mouse-ul în formă de arc flexibil pe care occidentalii au pus mâna deja de jumătate de deceniu. Ei, bine, chiar dacă exponatele nu sunt chiar ultimul răcnet, pentru mulţi gameri de pe malurile Bârzavei rămân un lux. Până la urmă, câţi ar da mai mult de 200 de lei pentru un mouse?

Pentru organizarea evenimentului, care a fost unul de anvergură, şi-au pus umărul reprezentanţi ai Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, cei ai Centrului reşiţean de Calculatoare, cei ai Microsoft şi ai HP, cărora li s-a alăturat, cu titlul de partener, Camera de Comerţ. În partea incipientă a evenimentului, rectorul Doina Frunzăverde a vorbit despre rolul de universitate regională al forului reşiţean, despre succesele studenţilor formaţi pe malurile Bârzavei şi despre faptul că Reşiţa se află pe locul cinci în topul instituţiilor de învăţământ superior din ţară la anumite capitole. Reprezentantul Microsoft a adus în discuţie sprijinul oferit de gigantul american micilor afaceri şi despăre proiectul implementat în această privinţă şi la noi în ţară, ceilalţi parteneri implicaţi apreciind oportună organizarea unui astfel de eveniment la Reşiţa.

Şi cum tehnica de calcul este ascunsă, de regulă, sub birouri, servele în dulapuri, iar cablurile tăiate cât mai mult posibil, „Computer Gadget Show“, ajuns la cea de-a doua ediţie, rămâne singurul eveniment care, măcar o dată pe an, scoate în lumina reflectoarelor tehnica de calcul, cea în jurul căreia gravitează toate sectoarele vieţii cotidiene.

Antoniu Mocanu