Caraş-Severin, Romania

Cu toate acestea, pacienţii care şi-au cumpărat medicamentele cu preţul integral pe perioada protestului, şi-ar putea recupera banii de la casele de asigurări. Deşi contractul-cadru nu a suferit modificări, medicii au primit în schimb de la autorităţi promisiunea că vor încerca să le asigure fonduri mai mari din ianuarie 2012.

„Va trebui revăzut procentul alocat medicinei de familie şi să găsim soluţii de creştere a finanţării în funcţie de proiecţiile bugetare de anul viitor“, a explicat preşedintele CNAS. Dr. Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din România, şi dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, şi-au dat demisia, din pricină că nu au reuşit să-şi atingă obiectivele. Bolnavii care au fost nevoiţi în această perioadă să-şi cumpere reţetele şi-ar putea recupera banii direct de la casele de asigurări.

„Vom găsi soluţii pentru ca pacienţii care şi-au cumpărat medicamente în acestă perioadă să-şi recupereze banii. Va trebui revăzut procentul alocat medicinei de familie şi vom încerca să găsim soluţii de creştere a finanţării în funcţie de proiecţiile bugetare de anul viitor“, a precizat preşedintele CNAS, Lucian Duţă. Cu toate că protestul s-a stins, medicii de familie nu au renunţat să arunce săgeţi înspre CNAS.

„Am fost acuzaţi de către preşedintele Casei Naţionale că am prescrie medicamente scumpe. Trebuie precizat, în primul rând, că o parte din medicamentele prescrise pe reţete de medicii de familie sunt recomandate prin scrisoare medicală de către medicii din alte specialităţi. Nu este normal ca actul medical al unui coleg să fie modificat, pentru că acel coleg şi-a asumat o răspundere. În plus, Casa de Asigurări compensează un anumit procent din cel mai ieftin medicament al clasei respective. Coplata la medicamentele compensate se face din buzunarul pacientului. El este cel care decide dacă doreşte un medicament bun şi scump care este compensat mai puţin. E vorba despre un efect imediat şi cu reacţii adverse mai puţine. Ştiind aceste lucruri, aţi alege un medicament mai ieftin?“, a declarat dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asiociaţiei medicilor de familie şi medicină generală Caraş-Severin.

Flavius Rotariu