Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Guvernul şi-a dat acceptul pentru acordarea unui ajutor fermierilor afectaţi de seceta pedologică.

La propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, membrii Guvernului au aprobat în sedinţa de vineri o Ordonanţă de Urgenţă care prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat, în vederea acordării de compensaţii producătorilor agricoli afectaţi grav de seceta severă produsă în perioada aprilie – septembrie 2015.

În acest sens, Ministerul Agriculturii a transmis notificările oficiale privind aprobarea schemei de ajutor de stat către Comisia Europeană. De prevederile actului normativ vor beneficia producătorii agricoli înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cerere unică de plată aferentă anului în curs, şi care, în urma controlului administrativ, sunt declaraţi eligibili pentru subvenţia pe suprafaţă.

Plata compensatorie se va acorda diferenţiat, în funcţie de procentul de calamitare înscris în procesele verbale de constatare şi evaluare a pagubelor şi de categoria beneficiarului, având în vedere că în cazul persoanelor juridice costurile de producţie sunt substanţial mărite (cheltuieli mai mari cu input-urile necesare respectării tuturor verigilor tehnologice, înregistrare fiscală ca plătitori de TVA – n.r.). În comunicatul remis redacţiei de Biroul de Presă al Guvernului se mai menţionează că plăţile către fermieri vor fi făcute până la finalul anului, însă nu înainte de primirea deciziei din partea Comisiei Europene.