Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Anul şcolar 2011-2012 demarează cu o premieră în România, în ceea ce priveşte educaţia ecologică şi grija pentru mediu a elevilor. Asociaţia Recolamp şi Asociaţia Ecoteca, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, au lansat cel mai mare program naţional şcolar de colectare selectivă a deşeurilor din România, denumit „Colţul Verde din şcoala mea“.

Concursul durează pe toată perioada anului şcolar 2011-2012 şi este structurat în mai multe etape. Înscrierea în competiţie este deschisă tuturor şcolilor şi liceelor din România, iar pentru a participa doritorii trebuie să acceseze www.coltverde.ro şi să umărească instrucţiunile de înscriere. Conform calendarului programului, prima etapă se va desfăşura în perioada 27 septembrie – 4 noiembrie şi constă în amenajarea, de către elevi, a unui colţ verde în şcoală.

Acesta este un ansamblu de recipiente pentru depozitarea temporară a deşeurilor reciclabile. Odată îndeplinite criteriile de bază, tinerii trebuie să transforme colţul verde într-o manifestare artistică cu temă ecologică. Ei vor putea amplasa în acest spaţiu desene, picturi, plante, fotografii şi afişe, chiar şi figurine, colaje sau sculpturi.

Toate acestea trebuie să exprime viziunea elevilor asupra importanţei protecţiei mediului şi a colectării selective a deşeurilor. Etapa a doua reprezintă concursul de colectare selectivă a deşeurilor şi va avea loc în intervalul 10 noiembrie 2011 – 15 iunie 2012. La finalul proiectului vor fi premiate şcolile sau liceele care colectează cele mai mari cantităţi de deşeuri. Premiile cu care vor fi răsplătiţi câştigătorii concursului vor consta în produse şi dotări necesare instituţiilor de învăţământ.

Lavinia Predescu