Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Instituţia de învăţământ reşiţeană se situeaza printre liceele fruntașe din România care desfășoară proiecte cu tematică europeană.

Școala reșițeană se află printre câştigătorii concursului „Europa, casa noastră 2015”, iniţiat de Comisia Europeană şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, fiind singura din judetul Caraș-Severin şi din ţară, care a câştigat de trei ori în 2015, la trei secţiuni diferite: „Lider European“(prof. Fercea Ghiorghița), „Club Europa, casa noastră“ (prof. Fercea Ghiorghița) şi „Teme europene“ (prof. Sandu Simona). Partenerul principal a fost Centrul European de Informare „Europe Direct” Timişoara, dar și alte instituții precum Muzeul Banatului Montan.

Aflată la a V-a ediție și ultima în acest format, campania „Europa, casa noastră”, a fost una de informare şi comunicare anuală privind priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul şcolar. Campania a fost deschisă tuturor şcolilor (primare şi gimnaziale), precum şi liceelor din România. Criteriile care au fost luate în calcul la jurizare au fost: impactul campaniei (participanţi, număr de acţiuni, invitaţi speciali, implicarea comunităţiii), originalitatea activităţilor realizate şi mediatizarea acestora

Promovând egalitatea de şanse, voluntariatul şi cetăţenia activă, prin proiectulToleranţă şi convieţuire în familia reunită Europa”, patru elevi de liceu, Andreea Andrei, Daiana Ion, David Neagu și Darius Răceanu coordonaţi de directorul adjunct, profesor Fercea Ghiorghiţa, au implicat alţi voluntari şi parteneri din comunitatea locală și s-au aflat printre finaliștii Concursului Lider European, obținând o binemeritată mențiune. Conform chestionarului final, proiectul a avut un impact deosebit: nivelul toleranţei a crescut de la 40% la 60%; dacă în noiembrie 2014, doar 20% declarau că interacţionează şi îi sprijină pe cei dezavantajaţi, în octombrie 2015, procentul acestora s-a ridicat la 55%. Proiectul „Toleranță și conviețuire în familia reunită Europa” va fi promovat la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul vizitei de informare pe care o va efectua coordonatorul proiectului, directorul adjunct al Colegiului Național “Mircea Eliade”, în aceste zile.

Pe parcursul campaniei, elevilor colegiului le-au fost oferite informații despre Uniunea Europeană și acces la materiale informative despre politicile europene. De asemenea, aceștia au fost implicați în activități specifice dezvoltării competențelor reiterate la nivel european, cu scopul creării și conturării profilului de formare european, ce le asigură intrarea pe piața muncii de oriunde din Europa.