Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă sunt mai scumpe, reşiţenii preferă pentru Crăciun prăjiturile cumpărate din cofetării.Pentru a face faţă numărului mare de comezi, cofetarii lucrează la foc continuu în aceste zile. La mare căutare sunt cozonacii cu mac şi nucă, torturile de ciocolată şi frişcă, prăjiturile mărunte cu bezea şi cacao, dar şi produsele de patiserie: şmerchifle, sărăţele şi pateuri cu brânză sau caşcaval.

„Muncim mai mult în aceste zile, şi credem că va fi la fel şi săptămâna viitoare, de Revelion, atunci când, cel mai probabil, vom avea comenzi mai speciale. Spre bucuria noastră, comenzile s-au dublat, deşi nu ne aşteptam să avem atâtea cereri în această perioadă, având în vedere că Reşiţa este totuşi un oraş sărac“, ne-a spus Anesia Beko, angajata unei cofetării din centrul Reşiţei.

Preţurile diferă în funcţie de ingrediente: cozonac, între 10 şi 15 lei, prăjitura măruntă – 30 lei/kg, fursecuri uscate – 18 lei/kg, eclere mici – 25 de lei/kg, şmerchifle – 16 lei/kg, pateuri cu brânză – 16 lei/kg, iar torturile de aproximativ 1,5 kg costă între 35 şi 40 de lei. Reşiţenii care-şi doresc dulciuri mai deosebite pe masa de Crăciun, pot opta pentru torturile din marţipan, pentru care vor lăsa în cofetării între 60 şi 80 de lei.

De regulă, doamnele care lasă în seama cofetarilor prăjiturile pentru sărbători sunt femei ocupate, care nu au timp de stat în bucătărie. „Pentru că am un program încărcat, şi nu am timp să coc atâtea prăjituri, am decis să le cumpăr de la cofetărie. Am comandat, în valoare de 200 de lei, eclere cu frişcă, şambrol cu bezea, amandine, prăjituri mărunte de casă şi un tort cu fructe. Trebuie să recunosc că prăjuturile preparate în laboratoarele cofetarilor sunt mult mai delicioase decât cele făcute de mine“, ne-a mărturisit Derbac Stan.

Cererea mare este pusă de cofetari pe seama calităţii dulciurilor. „Nu folosim aditivi în prăjituri, iar cozonacii sunt la fel de buni ca cei pregătiţi în casă de mama. În plus, nu toate femeile sunt pricepute în bucătărie, aşa că preferă să-şi răsfeţe invitaţii cu produse de calitate. Şi nu spunem noi acest lucru, ci clienţii fideli care ne trec pragul“, spune Anca Gaiţă, patroana unei cofetării din Lunca Bârzavei.

Roxana Bălan Nafiru