Caraş-Severin, Romania

Numai că, după cum bine ştim, sindicatele nu au fost într-un totul de acord cu noile prevederi, susţinând că noua lege dezavantajează salariaţii.

Conform noului Cod al Muncii, prevederile din fişa postului vor deveni fundamentale pentru evaluarea performanţei profesionale a oricărui angajat, ceea ce va preveni eventuale abuzuri din partea angajatorilor. De asemenea, în noul Cod al Muncii mai este stipulat şi faptul că performanţa profesională va fi criteriul principal avut în vedere în cazul unei eventuale disponibilizări colective efectuate de o companie, înlocuind astfel vechile prevederi care impuneau ca situaţia socială a unui angajat să fie luată în considerare în principal atunci când se efectuau disponibilizări colective.

Totodată, dacă compania se confruntă cu o scădere a cererii şi are probleme financiare, aceasta poate reducerea programul de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână, măsură care va duce inevitabil şi la o diminuare salarială.

Cât priveşte perioada de probă pentru noii angajaţi, aceasta a fost extinsă de la 30 la 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi de la 90 la 120 de zile pentru poziţiile de management. La fel s-a întâmplat şi cu perioada de preaviz a angajatului, care a fost extinsă de la 15 la 20 de zile.

Mai trebuie remarcat faptul că, potrivit noii legi, absolventul de studii superioare va trece printr-un stagiu de pregătire de şase luni, la finalul căruia angajatorul este obligat să-i elibereze acestuia o adeverinţă. Atenţie, însă! Pe perioada stagiului, angajatorul are dreptul de a renunţa la serviciile acestuia.

Roxana Nafiru