Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură s-a aflat miercuri în județ, atât la instituţiile din subordine, cât şi în campanie.

Ministrul Doina Pană a precizat că, pe partea administrativă, va gândi, după verificarea lucrărilor în teren, bugetul Apelor Române pentru anul viitor. „Toată ţara e un şantier, s-au pornit lucrări fără rost, şi vreau ca bugetul de anul viitor să fie o prioritizare foarte corectă. Va trebui să stabilim, în teren, ce e important şi urgent şi ce e important şi mai puţin urgent“, a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe susţinute la Reşiţa, înaintea deplasării în judeţ. Doina Pană a insistat pe eficacitatea „Radarului pădurilor“ – sistemul electronic implementat la nivel naţional pentru stoparea furturilor din domeniul silvic.

„E momentul zero în care se termină cu defrişările. Vorbim de o pagubă de cinci milioane de euro pe acest segment de la Revoluţie. Sunt peste 500 de lucrători silvici spitalizaţi din cauza infractorilor şi am avut şi patru decese. Mai mult, intenţionăm ca, până la finalul acestui an să intre în vigoare şi noul Cod Silvic, deşi au fost presiuni intense. Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Romsilva din Caraş-Severin şi nu contestă nici Radarul, nici prevederile Codului“, a adăugat Doina Pană.

Doina Pană a precizat că, în primele zile de funcţionare a Radarului pădurilor, numărul infracţiunilor depistate a fost mare. „Credeau că nu va funcţiona. În momentul în care au văzut că nu e de glumă, numărul acestora a început să scadă. Pot să vă ofer cifre care îmi parvin direct de la serviciul 112: la nivel naţional, în weekend-ul 17 octombrie – 19 octombrie au fost 110 transporturi de lemne, dintre care 39 ilegale. Pe un segment de 48 de ore, din 20 octombrie ora 8.00 – au fost 47 transporturi de lemn, dintre care zece ilegale. Numărul lor scade faţă de ceea ce a fost la început. Am şi mai recente: între 21 octombrie ora 8.00 şi 22 octombrie ora 8.00 – 42 de transporturi, dintre care 12 ilegale. Acum se confiscă marfa şi sunt amenzi până la 100 de milioane (10.000 de lei – n.r.). Vreau să fac o precizare clară pentru lemn, pentru că aici se fac acţuni în instanţă şi… Doresc să fie confiscat şi autovehiculul. Mai vreau şi un SMURD pentru păduri – să apăr personalul silvic şi să intervenim operativ“, a mai amintit ministrul delegat.

Avizul de însoţire, fără echivoc

Ca să elimine orice încercare de a se trece mai puţin pe actul de însoţire a mărfii faţă de materialul lemnos, Doina Pană a explicat că acest lucru e imposibil, în condiţiile Radarului.

„Când se trec datele – inclusiv locaţia şi noi vedem şi traseul – apare o corelare în sistem privind cantitatea de material lemnos. Controlăm şi depozitele, unde nu poate fi vorba de mai mult sau mai puţin lemn. La orice ieşire din depozit se eliberează un alt cod unic“, a explicat ministrul. Totuşi, întrebată fiind despre încercarea de a se frauda transportul încărcând o esenţă lemnoasă mai scumpă în timp ce pe aviz este trecut lemn de foc, Doina Pană a vorbit despre transporturile de mici dimensiuni.

„Indiferent de esenţă, ce este sub trei metri cubi şi este transportat fără motor, asta nu intră în sistem, doar circulă cu aviz de la reprezentantul silvic ce comunică ulterior în sistem acest lucru“.

Vin compensaţii. Nu ştim când

În repetate rânduri, proprietarii de păduri a căror suprafaţă se află, parţial sau total, în arii protejate au solicitat compensaţiile prevăzute de lege pentru faptul că nu se pot bucura de efectele pădurii.

„Domnul X, proprietar de pădure, se trezeşte brusc că cineva i-a desenat o hartă în care pădurea lui e protejată şi nu mai poate să taie. Până în 2010 s-a putut să se plătească o parte din compensaţii. Uniunea Europeană a considerat că e ajutor de stat şi n-avem voie. Noi am făcut şi calculul, cred că e vorba de 85 de milioane. Trebuie să fie specificat că nu e ajutor de stat. Până atunci nu putem“, a explicat ministrul delegat.

Doina Pană a acceptat că aceste compensaţii sunt prevăzute de lege, dar că nu pot fi acordate când acestea sunt considerate ajutor de stat. Adică avem, dar n-avem pădure. Suntem proprietari şi îndreptăţiţi să recoltăm acel metru cub pe an pe un hectar, dar nu putem, deoarece e arie protejată. Legea prevede compensaţii băneşti, dar nu pot fi acordate pentru că sunt ajutor de stat. Datele Inspectoratului de Regim Silvic şi de Vânătoare Caraş-Severin a precizat că au fost acordate, de la apariţia actului normativ respectiv, compensaţii, dar că pot fi numărate pe degetele de la o mână.