Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În vreme ce unii edili consideră că pentru problema deşeurilor ar fi necesară instituirea unei stări de urgenţă la nivel de judeţ, prefectul Matei Lupu linişteşte pe toată lumea, spunând că situaţia nu e de azi, de ieri, când s-au trezit unii, ci de 7-8 ani.

Subiectul nefuncţionalităţii deponeului de pe Dealul Lupacului a devenit atât de comun încât administraţiile locale au rămas aproape fără speranţă. Unii primari chiar s-au trezit afirmând că ar trebui instituită o stare de urgenţă la nivel de judeţ pe problema deşeurilor. Întrebat vizavi de subiect, prefectul Matei Lupu a răspuns răspicat: „Niciodată nu mi-a plăcut să comentez nişte afirmaţii! Fiecare om este liber să spună ce crede el şi ce consideră el. Din punct de vedere al acestei situaţii care este la nivel de judeţ, nu este de azi, nu este de ieri. Este de vreo 7-8 ani, dacă-mi amintesc bine, din perioada când s-a încercat să se facă acest proiect de groapă ecologică. Îmi pare rău că nu s-a terminat acest proiect. Sperăm să se termine odată, să nu mai avem aceste discuţii“.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a amintit despre recenta vizită a omologilor săi în judeţ: „Au fost prefectul judeţului Mehedinţi şi prefectul judeţului Hunedoara, unde se duce o parte din gunoiul judeţului Caraş-Severin. Sper să nu mă lase colegii mei cu lucrul acesta, iar judeţul Caraş-Severin şi autorităţile locale să rămână cu gunoiul“.

Întrebat dacă există semnale că judeţele vecine îşi vor închide porţile în faţa deşeurilor din Caraş-Severin, prefectul Matei Lupu a precizat: „Până la ora actuală, nu! Şi sperăm să nu se întâmple lucrul acesta pentru că asta ar însemna un lucru rău pentru judeţul nostru. De fapt, nu doar pentru judeţul nostru, pentru orice se întâmplă, pentru orice localitate, oricât ar fi ea de mică, dacă nu poate să-şi depoziteze undeva gunoiul, chiar că este o problemă“.