Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu mai puţin de 762 de persoane din Reşiţa, Oţelu Roşu şi Bocşa au rămas pe drumuri în ultima lună, în urma concedierilor colective.Caraş-Severinul a trecut din nou pe avarie în privinţa pieţei muncii, pentru că în ultima lună nu mai puţin de 762 de persoane au fost concediate colectiv, de la Reşiţa, Oţelu Roşu şi Bocşa. 222 dintre cei rămaşi pe drumuri sunt de la UCM, 211 dintre ei depunându-şi dosarele pentru a beneficia indemnizaţie de şomaj. Alţi 408 sunt de la Ductil Steel Oţelu Roşu, dintre aceştia doar 350 depunându-şi dosarele pentru ajutorul de şomaj. De asemenea, alte 42 de persoane au fost disponibilizate colectiv de la MCM Steel Bocşa, 31 dintre acestea înscriindu-se pentru a primi indemnizaţia de şomaj.

Şi dacă Reşiţa mai are ceva locuri de muncă, Oţelu Roşu, care este extrem de afectat, nu prea are cum să facă faţă ultimului val de disponibilizări. „Joi, în 16 mai, am fost la Caransebeş, am luat legătura cu firma Sumitomo Electric, cu care, la solicitarea noastră şi prin contactele pe care le avem, am putea să acoperim acest gol din Oţelu Roşu, prin solicitarea dânşilor pentru a putea angaja până la sfârşitul anului, după estimarea lor, 800 de persoane. Aceasta este însă numai o firmă, pentru că în Caransebeş mai sunt alte două societăţi mari pe care le vom contacta şi la care voi merge pentru discuţii. Preconizez că cel puţin pe 1.500 de locuri de muncă ne bazăm, pe acea zonă, şi am putea acoperi. Din discuţiile pe care le-am avut cu această firmă, deja a început să angajeze, fiind încadrate momentan zece persoane care au fost disponibilizate de la Oţelu Roşu“, a precizat Caius Isac, directorul executiv al AJOFM Caraş-Severin.

Potrivit şefului AJOFM Caraş-Severin, perspectivele sunt îmbucurătoare pentru următoarea perioadă: „Această firmă din Caransebeş doreşte să intre în contact cu persoane care sunt înregistrate la noi ca şomeri pe care vrea să le angajeze, din toată zona, din Reşiţa, Oţelu Roşu, până la Băile Herculane, ei punând la dispoziţie transport şi acordând o serie de facilităţi. Noi încercăm să profităm şi de facilităţile pe care le pune la dispoziţie firma, şi de vacantarea acestor locuri de muncă, şi să putem să angajăm aceste persoane“. Acesta a mai precizat faptul că piaţa locurilor vacante a început să se revigoreze în Caraş-Severin, oferind ca exemplu Moldova Nouă, unde cel mai activ angajator este Delphi Packard, structura reşiţeană a Trimsol, dar şi Băile Herculane, unde încălzirea vremii a deschis robinetul locurilor de muncă.

Antoniu Mocanu