După ce BNS a anunțat că pregătește pentru octombrie o serie de proteste împotriva transferului taxelor sociale de la angajator la angajat, CNS „Cartel Alfa“ o ia înainte, marți, 26 septembrie având loc o primă acțiune împotriva propunerii Guvernului de a transfera aceste taxe în cârca angajaților. Acest prim pas protestatar are în vedere pichetarea Prefecturii Caraș-Severin de către o delegație a Cartelului Alfa compusă din 50 de lideri de sindicat, dar și membri.
„Cu această ocazie – a precizat în cadrul unei conferințe de presă, Marian Apostol, președintele filialei Caraș-Severin, vom înainta prefectului o adresă din partea Confederației în care vom încerca să ne exprimăm nemulțumirea și vom solicita anularea deciziei de transfer a taxelor sociale de la angajator către angajat și, de asemenea, vom solicita o modificare a legii 62, care să permită negocierea contractului colectiv de muncă și încheierea contractelor colective de muncă la nivel de societăți comerciale. E justificată această ultimă revendicare de faptul că între anul 2011, când s-a negociat Codul Muncii, s-a modificat și s-au introdus toate restricțiile stabilite de Codul Dialogului Social, și anul 2017, în România, în zona profesională nu s-a mai negociat nici un contract colectiv de muncă. De asemenea, din cele aproximativ 14 mii de contracte colective de muncă negociate la nivel de societăți comerciale, doar în jur de 1000 sunt negociate de către sindicate, restul sunt negociate de către reprezentanții salariaților care, în cea mai mare parte, de peste 95 la sută, sunt numiți de către patron“, a motivat Apostol. Declanșarea acestor acțiuni de protest survine în baza deciziei Comitetului Confederal întrunit luni, 11 septembrie.
Referitor la prima revendicare, respectiv blocarea transferului taxelor sociale de la angajator la angajat, sindicaliștii atrag atenția asupra efectelor negative care vor fi suportate de către lucrători: scăderea veniturilor nete din muncă, eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor, desființarea fondului de șomaj și scăderea sustenabilității sistemului public de pensii. Cât privește modificarea legii 62/2011 pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor cinci confederații sindicale înaintată Guvernului, efectele negative, în principal accentuarea inegalităților sociale, au fost sesizate și au stârnit îngrijorarea instituțiilor internaționale precum Organizația Internațională a Muncii și Comisia Europeană. În cazul în care Guvernul va rămâne pe poziții în privința acestei decizii, CNS „Cartel Alfa“ avertizează că se constituie premisele unui conflict social de amploare.
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro