Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Liceeni din Banatul Montan se pregătesc să devină ambasadori ai naturii.

Organizația internațională de mediu WWF (World Wide Fund for Nature) crește eforturile de conservare a zonelor de sălbăticie din Carpaţii de Sud-Vest prin lansarea unui nou proiect de educație.

Cu titlul „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi”, acesta se derulează în parteneriat cu cinci licee din Reșița, Anina, Orșova, Băile Herculane și Lupeni, fiecare dintre aceste localităţi fiind situată în vecinătatea celor cinci parcuri naționale și naturale cheie din regiune. Cel puțin 200 de tineri și zece profesori vor lucra împreună ca o reţea de cetățeni activi implicați în protejarea zonelor sălbatice.

pe o suprafaţă de 300.000 de hectare din sud-vestul României se află una din cele mai mari bogății ale Europei: cea mai întinsă zonă de sălbăticie. Pentru a avea zone sălbatice funcționale și armonizate cu interesele comunităților locale, WWF România lucrează împreună cu parteneri din România şi din afara ţării la dezvoltarea managementului zonelor de sălbăticie pe teritoriul a cinci parcuri naționale și naturale din sud-vestul țării: Semenic-Cheile Carașului, Cheile Nerei-Beușnița, Porțile de Fier, Domogled-Valea Cernei și Retezat.

Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi” se concentrează pe aceste cinci arii protejate și urmăreşte misiunea organizației de a implica comunitățile locale în procesul de conservare a acestei bogății naturale. Principalele activităţi ale proiectului includ: dezvoltarea unui manual despre natura sălbatică, oferit gratuit liceelor ca auxiliar didactic și sprijin în organizarea de activităţi cu elevii, organizarea unor tabere de aventură în natură și desfășurarea, în luna octombrie a acestui an, a evenimentului „Academia pentru natura sălbatică”, o sesiune de formare pentru elevi și profesori pe tema naturii sălbatice și a cetățeniei active.

Toate aceste activităţi susțin deschiderea un club pentru protejarea naturii sălbatice în fiecare liceu în cadrul căruia elevii şi cadrele didactice să poată desfăşura activităţi şi implementa proiecte. Cluburile vor fi susţinute de către echipa WWF România prin resurse şi mini grant-uri pentru implementarea proiectelor propuse de elevi. În plus, cei mai activi membri ai cluburilor vor merge într-o expediţie în natura sălbatică organizată pentru fiecare liceu.

Liceenii vor lucra împreună cu WWF România începând cu săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, în perioada 6-10 aprilie 2015.