Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dar conducerea Inspectoratului Şcolar Caraş-Severin promite că, până în 10 septembrie, toate problemele existente vor fi rezolvate.

Cu mai puţin de o lună înainte de începerea unui nou an şcolar, nu toate unităţile de învăţământ din Caraş-Severin sunt pregătite să-şi primească elevii în bune condiţii. În unele dintre ele, reparaţiile şi modernizările sunt în plină desfăşurare, în altele, nici nu au început. Un astfel de caz este la Fizeş unde, şcoala gimnazială, în care funcţionează şi două grupe de grădiniţă, urmează să fie dărâmată şi reconstruită din temelii cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Însă, toate aceste lucrări vor începe abia din toamnă, astfel că elevii vor fi nevoiţi să înveţe la şcoala din Gherteniş sau la cea din Tirol. O situaţie similară avem şi la şcoala primară din Bogîltin, care beneficiază de o finanţare europeană pentru reabilitare şi modernizare. Aici vor fi mutate clasele Şcolii Profesionale Agricole, singura unitate de învăţământ de acest gen din Caraş-Severin şi care, actualmente, funcţionează în satul Cornereva. Însă, şi în acest caz vorbim despre un proiect cu „bătaie lungă“, care nu are nici o şansă să se încheie mai devreme de începerea noului an şcolar. Prin alte părţi, lucrările se vor încheia până atunci. Ce-i drept, vorbim mai mult despre lucrări mărunte, de întreţinere, care se fac înainte de începerea fiecărui an şcolar: curăţenie, cosit şi toaletat spaţiile verzi etc.

Din perspectiva condiţiilor igienico-sanitare, 99 din cele 124 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică oferă condiţii bune, declară inspectorul şcolar general, prof. Lenuţa Ciurel, iar în alte 24 condiţiile sunt satisfăcătoare, acest lucru însemnând că, în cele mai multe cazuri, şcoala nu este racordată la o reţea de canalizare, iar grupurile sanitare sunt amenajate în exterior. Acelaşi inspector mai menţionează că numai 1,68% dintre preşcolarii şi elevii cărăşeni nu beneficiază de condiţii optime de studiu, aceştia fiind din mediul rural. De altfel, din cele 429 de unităţi de învăţământ preuniversitar, cele mai multe au autorizaţie sanitară de funcţionare, chiar dacă multe dintre ele au obţinut-o prin declaraţie pe proprie răspundere. Cu alte cuvinte, directorul unităţii de învăţământ se angajează ca, într-un anumit interval de timp, să efectueze lucrările solicitate de Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin. În caz contrar, acesta este tras la răspundere, iar DSP hotărăşte ce se va întâmpla, în viitor, cu respectiva unitate de învăţământ.

Siguranţa în şcoli, în atenţia ISJ Caraş-Severin

„Am solicitat unităților de învăţământ să realizeze o apreciere a condițiilor de siguranță în curtea școli, dar și în proximitatea ei. Cele 429 de unităţi de învăţământ preuniversitar, din care cinci particulare, au fost repartizate structurilor de Poliţie, Jandarmerie şi Poliţie Locală, acestea desfăşurând activităţi specifice pentru creşterea gradului de siguranţă şi de prevenire a delincvenţei juvenile în şcoli şi în zonele adiacente acestora“, a declarat prof. Lenuţa Ciurel.

De menţionat şi că din numărul total al unităţilor de învăţământ preuniversitar, în 27 dintre ele se asigură paza (19 sunt în mediul urban şi 8 în cel rural), din care: 15 au pază proprie, 11 au pază prin societăţi specializate şi una are pază mixtă. Totodată, 149 de unităţi de învăţământ sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (62 în mediul urban, 87 în mediul rural), iar alte 32 unităţi de învăţământ (31 din mediul urban şi numai una în mediul rural) dispun atât de pază umană, cât şi de sisteme de supraveghere video. Nu în ultimul rând, 265 de unităţi de învăţământ (clădiri) nu dispun de pază umană şi nici de sisteme tehnice de supraveghere video. Dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar cu sisteme de supraveghere video a înregistrat un uşor progres faţă de sfârşitul anului şcolar precedent, mai spune inspectorul Lenuţa Ciurel.