Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru a promova zona atât turistic, cât şi ca infrastructură, ca dezvoltare micro-regională sau în alte domenii, în zonă a luat fiinţă Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Clisura Dunării.

Misiunea asociaţiei este dezvoltarea durabilă integrată a microregiunii, dezvoltare bazată pe conservarea mediului natural, revigorarea tradiţiilor locale şi promovarea produselor locale. „Ca şi direcţii strategice sau priorităţi de dezvoltare, s-a luat în calcul turismul diversificat în mediul natural, educaţia pentru tradiţii şi specificul local dar mai ales resursele locale ca factor de dezvoltare“, ne-a declarat Raluca Crîsta, directorul executiv al asociaţiei. Finanţarea în cadrul GAL va fi realizată pe programe. Fiecare program va avea o alocare financiară distinctă din Axa 4 LEADER. Asociaţia GAL Clisura Dunării propune implementarea Strategiei LEADER a Teritoriului prin zece programe de finanţare adaptate Strategiei de dezvoltare a microregiunii Clisura Dunării.

Teritoriul Grupului de Acţiune Locală Clisura Dunării se suprapune aproape în totalitate pe teritoriul Parcului Natural Porţile de Fier, fiind al doilea ca suprafaţă din ţară, cuprinde cinci rezervaţii naturale şi arii de protecţie specială avifaunistică. Teritoriul GAL se suprapune parţial peste teritoriul administrativ a două judeţe, Caraş-Severin şi Mehedinţi şi totodată peste teritoriul a şapte unităţi teritorial-administrative.

„Din asociaţie fac parte persoane juridice, de la primării din mediul rural la ONG-uri. Sunt partenere organizaţii din toate domeniile de interes din regiune, de la organizaţii de mediu până la cele de comerţ şi agricole, organizaţii de tineret, de formare, de cultură, de dezvoltarea antreprenoriatului. Ca obiective strategice se remarcă dezvoltarea infrastructurii mari în microregiune, sprijinirea dezvoltării şi certificării produselor locale, dezvoltarea microfermelor, sprijinirea microîntreprinderilor din mediul rural în vederea diversificării economiei locale şi oferirea de posibilităţi alternative tinerilor“, a mai precizat Raluca Crîsta. Fermele de subzistenţă vor fi sprijinite în cadrul a două programe de finanţare propuse – în medie intenţia este de a sprijini 33 ferme de subzistenţă, atât prin măsura dedicată fermelor de semisubzistenţă cât şi prin celelalte măsuri destinate agroturismului sau dezvoltării gospodăriilor agricole locale.

„Accentul pe implicarea tinerilor în activităţi agricole şi non-agricole la nivelul microregiunii va fi pus prin măsura adresată instalării tinerilor fermieri, pentru că minim de 40% dintre beneficiarii Planului de Dezvoltare locală şi proiectelor finanţate vor fi persoane sub 40 de ani. Avem o finanţare de 2.850.000 euro la care se adaugă contribuţia proprie a solicitanţilor, de 440.840 de euro, deci un total de 3.290.840 euro vor veni în Clisura Dunării în perioada 2013 – 2015. Toată munca legată de înfiinţarea Asociaţiei Grupul de Acţiune Locală Clisura Dunării şi de realizarea strategiei teritoriului a fost făcută de consultanţi voluntari, împreună cu reprezentanţi din comunităţile locale, a amintit directorul GAL.

Flavius Rotariu