Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spun reşiţenii din Triaj care au de ales între un drum scurt spre casă, dar ilegal, şi unul ceva mai lung, dar cu efecte adverse asupra buzunarului.

Cartierul reşiţean Triaj, cu toate curbele, firajele şi gradele de înclinaţie, constituie una dintre zonele în care conducătorii auto apasă pedala de acceleraţie dincolo de limite. Asta în pofida prezenţei unui semafor, a mai multor intersecţii sau a faptului că Triajul constituie unul din punctele preferate pentru amplasarea de radare. Poate excesul este unul dintre motivele pentru care zona n-a fost ferită de accidente rutiere. Pentru fluidizarea traficului, autorităţile au luat câteva decizii care i-au revoltat pe locuitorii zonei.

„Doresc să-mi exprim nemulţumirea faţă de autorităţile locale pentru montarea indicatoarelor de interzicere a virării la stânga în cartierul nostru, ni se plânge un reşiţean din cartierul Triaj. Nu doar eu, ci toţi locuitorii acestui cartier sunt nemulţumiţi de această decizie care ne defavorizează! Nu ni se pare normal să mergem în cartierul vecin şi să întoarcem maşina pentru a putea ajunge acasă. Autorităţile locale au luat cea mai proastă decizie în acest sens! Puteau lua în calcul alte variante mai bune, fără să fie nevoie să marginalizeze un cartier întreg. Drumul e suficient de lat pentru a fi făcute benzi necesare virajului la stânga, putând fi montate limitatoare de viteză pentru a-i tempera pe cei din vina cărora s-au produs, de-a lungul timpului, mai multe accidente în această zonă”.

Este vorba, de fapt, despre o decizie a municipalităţii reşiţene care anunţa, la sfârşitul lunii martie, că din ultima zi a lui Mărţişor, intră în vigoare o interdicţie. Potrivit informării comunicate de primărie, „Începând din 31 martie, în zona Triaj, va fi interzis accesul la stânga, pe sensul de mişcare spre Lunca Bârzavei, a autovehiculelor care coboară de pe străzile: Ciprian Porumbescu, Iosif Velceanu şi Ion Vidu. Măsura, menită să fluidizeze traficul în zonă, este semnalizată prin marcaj linie continuă în zonele cu marcaj întrerupt şi prin indicatoare cu semnificaţia «Interzis a vira la stânga»”. Cu alte cuvinte, potrivit documentului, interdicţia este pentru cei care ies din Triaj, care nu pot vira decât la dreapta, spre Centrul Civic. Pentru cei interesaţi de cealaltă direcţie, există posibilitatea de a întoarce în zona unde se bifurcă bulevardele A.I. Cuza şi Revoluţia din Decembrie.

Totuşi, la faţa locului, aşa cum sesiza şi cititorul nostru, este interzis virajul la stânga nu doar pentru cei care ies din cartierul Triaj, ci şi pentru cei care vor să intre, venind dinspre Centrul Civic. Pentru ei există două posibilităţi în apropiere: fie întoarcerea în intersecţia de la Intim, fie utilizarea branşamentului de întoarcere de pe Calea Timişoarei. Ce-i drept, nu toată lumea respectă semnificaţia indicatoarelor, iar cei care o fac concluzionează că, în acest caz, cinstea se plăteşte în litri de carburant.

„Am mai fost şi în trecut marginalizaţi de către autorităţi, prin desfiinţarea staţiei de tramvai. Din păcate, acest lucru se produce din nou, dar sper că, pe această cale, cei care conduc acest oraş să se gândească încă o dată şi să schimbe această decizie injustă”, conchide cititorul nostru. Chiar dacă nu există semnale cum că respectiva decizie va fi schimbată, autorităţile au emis o recomandare: „Rugăm conducătorii de autovehicule să respecte indicaţiile rutiere”.

Antoniu Mocanu