Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Consiliul Judeţean a aprobat în ultima şedinţă încetarea contractului de management la Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale. Gheorghe Ţunea, directorul care a condus zeci de ani centrul respectiv, se pensionează.

La ultima şedinţă, aleşii judeţeni au aprobat încetarea contractului de management, preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, mulţumindu-i lui Ţunea pentru întreaga activitate. „Îi mulţumesc domnului Ţunea pentru contribuţia adusă în păstrarea valorilor noastre tradiţionale. A avut o activitate vastă de-a lungul anilor, mărturie stau acţiunile desfăşurate în întreg judeţul Caraş-Severin“, a spus şeful judeţului.

Oricui îl întreabă ce înseamnă cultura tradiţională, Gheorghe Ţunea susţine: „Răspunsul este simplu: identitatea naţională pentru că promovează exact elementele definitorii: costumul popular naţional, graiul, muzica naţională, jocul popular, obiceiurile şi tradiţiile“. Ar fi schimbat ceva în acest domeniu? Da, şi după spusele domniei sale, ar fi schimbat „ legislaţia din cultură, inclusiv diurna de 17 lei pe zi. Cum să dai mâncare unui artist care participă la manifestări cu 17 lei pe zi?! Sigur, acesta este un aspect, însă schimbările de acte normative nu ţin şi nu depind de managerii din cultură, deşi au fost propuneri făcute inclusiv de Asociaţia Centrelor din România“.

După 17 ani în fruntea Centrului, şi după 30 de ani trăiţi în domeniul culturii, Gheorghe Ţunea nu susţine că are vreun regret, spune doar că „Anii au trecut foarte repede și până acum un an nu mă gândeam la pensie. Dar viața așa-i făcută și acum îmi amintesc de un text folcloric: <<Cinereță, cinereță, ce-oi plânje la bătrâneță>>. Nu știu dacă puteam să fac mai mult pe parcursul activității, oricum ce nu am făcut rămâne să faceți voi, tinerii specialiști ai culturii tradiționale românești.

Noi îi dorim sănătate!