Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – O teorie a conspiraţiei vehiculată în mai multe forme a fost, oarecum, certificată de medicii cărăşeni.

Devine tot mai evident faptul că producătorii şi distribuitorii de medicamente ţin în mână viaţa multor români, ba chiar o influenţează. Cel puţin acest lucru s-a desprins din prezentările efectuate de doi medici, unul – medic şef al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate, celălalt – directorul Direcţiei de Sănătate Publică. „Am afirmat de mai multe ori şi susţin faptul că sunt medicamente ieftine care influenţează decontarea din partea Casei şi care sunt aduse în ţară, dar a doua zi se face exportul lor către alte state unde preţul la raft e mai mare. Persoanele cu cancer de la noi mor pentru că nu au alternative. Vorbim de tumori cerebrale… Acum doi ani s-au ieftinit medicamentele, cu mare tam-tam. De fapt, s-au ieftinit medicamente care, în săptămâna următoare au dispărut de pe piaţă dar au rămas pe listă (de referinţă pentru preţul decontat – n.r.). Pe listă dau preţ de referinţă şi asta înseamnă că noi compensăm mai puţin şi pacientul plăteşte mai mult. Casele judeţene şi cea naţională nu pot influenţa acele contracte, care se încheie la Ministerul Sănătăţii. Nu putem, la nivel de județ, să vedem care sunt clauzele din contract şi care ar fi măsura corectă şi rapidă de luat. Medicamentele care lipsesc nu au dispărut luna trecută, ci lipsesc de un an“, a explicat dr. Laurenţiu Mărţuică, medicul şef al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate.

Sfidarea producătorilor şi distribuitorilor merge mai departe, cu medicamente care au diferenţe de preţ ameţitoare, de ordinul sutelor şi miilor de lei. „Este deja celebru cazul unui medicament utilizat în oncologie, cu prospect românesc şi cu preţul de 9,80 de lei, la fel de bun ca celălalt, care costă 1.600 de lei. Mai este un altul, pentru aceleaşi afecţiuni, care costă 6.400 de lei. Cel cu prospect românesc îl putem găsi pe rafturi în Budapesta şi Bekescsaba, dar nu şi la noi. Am anunţat ministerul, DIICOT-ul şi pe cine mai era de anunţat, şi nu sunt pârghii legale pentru a soluţiona problema. S-a ajuns să se storneze medicamente din spitale să le ducă în altă ţară… Economia de piaţă funcţionează şi în medicină. E o dramă faptul că se intoxică pacienţii cu idei potrivit cărora medicamentele mai sumpe sunt mai bune. Pentru aceleaşi efecte, pacientul îl ia din Ungaria pe cel ieftin, dacă poate“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Problema lipsei unor medicamente au sesizat-o, în repetate rânduri, şi farmaciştii. Or, în acest caz, devine tot mai evident că sunt grupuri de oameni pentru care viaţa românilor bolnavi nu face nici cât o ceapă degerată…