Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Instituţiile de îngrijire a persoanelor vârstnice au intrat într-un impas din cauza lipsei de personal. Realitatea din Caraş-Severin arată un paradox: deşi tot mai mulţi cărăşeni se califică în meseria de infirmier şi îngrijitor la domiciliu, căminele de bătrâni şi ONG-urile care au componentă socio-medicală pentru îngrijire la domiciliu se plâng de lipsă de personal.

Deşi adresabilitatea persoanelor vârstnice este tot mai mare, căminele din judeţul Caraş-Severin întâmpină tot mai multe probleme în desfăşurarea corespunzătoare a activităţii, potrivit declaraţiilor pe care administratorii acestora le-au făcut de faţă cu subprefectul judeţului, Anton Paulescu.

Personalul insuficient şi subfinanţarea instituţiilor sunt doar două dintre problemele comune pe care le au căminele pentru persoane vârstnice din Caraş-Severin şi despre care s-a discutat în şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Reşiţa se confruntă cu lipsa de personal, deoarece după reducerile salariale, 45 de infirmiere şi-au dat demisia şi au plecat la muncă în străinătate.

„Este foarte greu să găseşti personal calificat, care să îşi dorească să lucreze la noi, în condiţiile în care, pe acceaşi muncă, afară sunt plătite mult mai bine“, a declarat Pavel Fiştea, directorul instituţiei. Lipsa de personal şi subfinanţarea sunt problemele cu care se confruntă şi celelalte cămine pentru vârstnici, din Anina, Bocşa şi Sacu. Autorităţile judeţene cărăşene au promis că vor transmite mai departe problemele abordate în şedinţă şi vor face demersurile necesare către Guvern pentru a fi deblocate câteva posturi pentru buna funcţionare a căminelor pentru vârstnici.

Flavius Rotariu