Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şeful administrativului reşiţean a dezvăluit, recent, câteva dintre numele care vor urca pe scena evenimentului.

„Ca în fiecare an, Primăria, cu sprijinul Consiliului Local, a demarat o serie de acţiuni ce vizează pregătirea Zilelor municipiului Reşiţa, ne spune primarul Mihai Stepanescu. Este o sărbătoare importantă, apreciată anii anteriori atât de reşiţeni cât şi de oaspeţi, pentru că am avut parte de oaspeţi foarte, foarte mulţi, din ţară şi chiar din afara graniţelor ţării. Anul acesta, zilele oraşului vor debuta la finalul lunii iunie, printr-o serie de manifestări cultural-artistice, sportive chiar. Programul nu este definitivat, dar cu precădere nu vor lipsi diverse competiţii sportive, prezentări de carte şi bineînţeles tot ce înseamnă dans şi voie bună. În zilele de vineri şi sâmbătă, 26 şi 27 iunie, vor evolua câteva formaţii de muzică uşoară, cel mai cunoscut nume este Smiley. Bineînţeles că vor fi şi alţi artişti din ţară şi chiar din străinătate, avem un grup din Turcia, sponsorizat în mare măsură de Camera de Comerţ Româno-Turcă, prieteni ai reşiţenilor, ai comunităţii şi ai administraţiei locale din Reşiţa.

Duminică, vor evolua o serie de artişti din ţară, în special din Banat, foarte cunoscuţi, o serie de grupuri de dansatori, la fel din Banat şi din ţară, iar în final sper ca reşiţenii şi invitaţii să fie impresionaţi de un program susţinut pentru prima dată în ţară de Ana Pekota – este o mare cântăreaţă din Serbia – şi, bineînţeles, Miroslav Ilici. Împreună cu comunitatea sârbă din Reşiţa, am reuşit şi în acest an să aducem nume sonore, recunoscute în Balcani. Ulterior, în 29 şi 30 iunie, vor avea loc Zilele cartierului Câlnic, cu o cunoscută şi îndrăgită solistă de muzică populară Andreea Voica“.

Primarul Mihai Stepanescu a ţinut să transmită un mesaj reşiţenilor, pentru a nu mai exista supiciuni cum că municipalitatea ar pierde sume importante de pe urma organizării zilelor urbei. Edilul a precizat faptul că atât organizarea, cât şi artiştii aduşi la eveniment atrag comercianţi, iar intruducerea taxei pe eveniment a făcut ca anul trecut, după ce s-a tras linie, municipalitatea să rămână cu un profit de peste 10.000 de euro. Deşi nu trebuie pus accent pe acest aspect, pentru că nu este totuşi vorba despre o acţiune eminamente economică.

„Noi pregătim şi partea de susţinere economică, pentru că în buget avem sume aferente derulării evenimentului dar, în fiecare an, în ultimii ani, noi am obţinut sume în plus, aş putea spune chiar un profit, pentru că au venit foarte mulţi comercianţi. Prin acea taxă de eveniment, stabilită în fiecare an, noi am obţinut nişte sume care au asigurat derularea acestor acţiuni cultural-artistice, plata artiştilor şi aşa mai departe. Şi am rămas cu bani. Aici aş vrea să combat, pentru că nu sunt de acord cu ceea ce au spus unii, că ne-am permis să cheltuim bani. Fiind vorba de o organizare foarte bună, de artişti apreciaţi, au venit comercianţi şi sponsori care au susţinut evenimentul. În cel mai rău caz, primăria a plătit anumite avansuri, care au fost recuperate ulterior, şi bineînţeles că au rămas şi bani. Sper ca şi anul acesta să fie la fel“. Şeful administrativului reşiţean spunea că a avut o întâlnire cu patru producători şi distribuitori de bere – cei mai cunoscuţi dintre ei – urmând ca marţi, 2 iunie, să fie organizată o licitaţie pentru aceştia.

„Pe lângă acei comercianţi, anul trecut am avut aproape 80, este vorba şi de o susţinere din partea anumitor firme de bere sau produse nealcoolice“, a declarat primarul Stepanescu. Anul trecut, taxa a fost de 2.500 de lei pe comerciant, pe eveniment – care ar urma să fie redusă pentru această ediţie –, la care se adaugă una mai mult simbolică, pe suprafaţă. În bugetul de anul acesta este prevăzută o sumă de 100.000 de lei pentru organizarea Zilelor Reşiţei.