Caraş-Severin, Romania

FÎRLIUG – Sectia 1 Poliţie Rurală Reşiţa, care acţionează în zona comunei Fîrliug, a început campania de toamnă a hăituirilor şi amenzilor aplicate cetăţenilor. Asta ignorând legea, care este şi a fost şi în primăvară de partea cetăţenilor, sau cel puţin asta reiese din scrisoarea primită la redacţie din partea primarului comunei Fârliug, Ioan Borduz.

Edilul a făcut o sesizare cu privire la situaţia încordată creată între săteni şi poliţiştii zeloşi, grăbiţi să aplice legea „cum s-o nimeri“, adică cum au interpretat-o. Din scrisoare reiese că, „încă în primăvară, poliţiştii de la Sectia 1 Poliţie Rurală Reşiţa, care acţionează în zona comunei Fîrliug, s-au pus pe dat amenzi când oamenii au mers să-şi are şi să-şi cultive terenurile. Amenzile au fost aplicate din cauză că tractoarele şi utilajele agricole nu aveau dotările necesare pentru a circula pe drumurile publice, deşi 90 la sută dintre ei circulă pe drumuri agricole şi, aşa cum spune legea, tractoarele nu sunt asimilate ca fiind autovehicule. Hăituirea şi amenzile continuă în cea de-a doua campanie, de toamnă, pentru lemnele aduse din pădurile care se află în proprietatea oamenilor. Se dau amenzi substanţiale, respectiv 2000-3000 lei, pentru cei care îşi aduc lemne pentru încălzirea propriilor locuinţe“.

Lemnele ar proveni din păşunea împădurită – proprietate privată a oamenilor, care nu e supusă regimului forestier de dare în paza Ocolului Silvic Bocşa Montană, în zona căreia este arondat fondul forestier al comunei Fîrliug. În contextul în care mulţi cetăţeni din comună au depus cereri la Primărie adresate Ocolului Silvic Bocşa Montană încă din primăvara acestui an, ele au fost transmise de către un reprezentant al UATC Fîrliug către Ocolul Silvic Bocşa Montană, pentru ca personalul silvic cu atribuţii în acest sens să vină să marcheze contracost materialul lemnos din propria pădure (păşune împădurită).

„Nici până în prezent ei nu au venit să marcheze, ne scrie primarul comunei. Ce ar trebui să facă cetăţeanul? Să moară de frig la iarnă sau să îşi aducă lemnul nemarcat? Chiar în cursul zilei de joi, pe 1 noiembrie, doi poliţişti au fost în satul Dezeşti şi i-au confiscat lui Tărchilă Nicolae din satul Dezesti 1,5 m3 de lemn de foc. Aprecierea, după cum scrie în procesul verbal, a fost făcută cu „ochiometrul” de către pădurarul Pătruţ Ion, angajat al Ocolului Silvic Bocşa Montană. Legea, însă, spune că măsurarea materialelor lemnoase trebuie facută cu mijloace de precizie specifice. Pe deasupra, cetăţeanului i s-a aplicat şi o „mică amendă“ de 2000 de lei“, spune Borduz.

Din păcate, aflăm că nu este singurul caz, în aceeaşi manieră fiind amendat şi Ceponi Ioan, tot din Dezeşti, în urmă cu trei săptămâni. Mai grav e că, în urmă cu două săptămâni, potrivit unor „dovezi verbale“, cum ni se comunică în scrisoare, „doi poliţişti din aceeaşi secţie s-au întâlnit aproape de centrul comunei Fîrliug cu doi pădurari angajaţi ai Ocolului Silvic Bocşa Montană şi, după discuţia avută, au apărut în zona respectivă patru remorci cu lemn de foc care au fost vândute la două familii din Fîrliug. Să înţelegem din asta, întreabă retoric Borduz, că poliţiştii au rolul de a asigura protecţia celor care fură şi vând lemne, nu celor care le aduc din propriile păduri? Avem situaţii de sustrageri importante de material lemnos din fondul forestier al comunei Fîrliug, autorii find depistaţi la timp de către Garda Forestieră şi reprezentanţii Poliţiei Forestiere, cărora li s-au întocmit dosare penale încă din anul 2015, dar fără nici un efect până în prezent. Lăsăm la latitudinea organelor abilitate şi a cititorilor să concluzioneze, conform proverbului „cine-i om şi cine-i câine?“.