Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta este întrebarea care se ridică după o nouă bursă pentru absolvenţi, în care nu s-a angajat nimeni. Mai ales că, oficial, avem doar 48 de astfel de şomeri…

Un nou târg de joburi s-a încins în inima Reşiţei, sub cupola Universităţii „Eftimie Murgu“, iar sala Campus Cafe, care a găzduit acţiunea şi-a lăsat amprenta pe eveniment. Bursa de muncă pentru absolvenţii promoţiei 2016 s-a încheiat cu zero angajaţi. Ca la o ieşire la cafea, reprezentanţii angajatorilor s-au aşezat, cu deschidere, la masa dialogului cu posibili viitori angajaţi. Din nefericire, însă, numărul participanţilor a fost pe jumătatea numărului de posturi puse la bătaie.

„Fotografiaţi, faceţi reclamă, striga revoltată o femeie din mijlocul cozii de la intrare la târg. O să spuneţi dup-aia că cine ştie câţi am fost, cu sutele“. De unde atâţia şomeri? Dacă într-o vreme se comenta că Reşiţa duduie de şomeri cu diplomă, scoşi pe bandă rulantă de mai toate liceele sau universităţile zonei, ei bine acum avem doar 48 de absolvenţi de liceu, ciclu liceal sau de master, dintre care doar 19 sunt fericiţi indemnizaţi. Restul nu câştigă nici pâinea şomajului… În total, pe liste, în aşteptarea unui loc de muncă, stau 2.355 de şomeri, majoritatea înscrişi pentru adeverinţe care să le deschidă robinetul ajutorului social. Avem doar 1.004 şomeri „proaspeţi“, încă încasatori de indemnizaţie, şi oficial doar 2% rata şomajului, pe care am putea s-o fluturăm cu mândrie sub nasul Occidentului rămas tot în crize…

„Noi spre terminarea şcolii am făcut vizite prin inspectorii noştri care au încercat să facă informare, consiliere şi mediere cu aceşti tineri, pe care să-i îndrumăm şi să-i atragem spre noi, oferindu-le detalii despre legislaţie, despre CV, despre cum poate să discute cu un angajator, dar tinerii probabil că nu au cu ce să vină spre noi, nu am o explicaţie să vă dau la ora aceasta, spunea Caius Isac, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin, instituţia organizatoare. Noi încercăm prin toţi colegii mei să-i convingem că putem să-i ajutăm mai mult dacă ar veni spre noi pentru că avem invitaţi angajatori care caută aceste locuri de muncă şi putem să-i punem direct, ca aici. Pe de o parte, angajatorii pot lua interviu mai multor persoane care iau contact cu ei, iar pe de altă parte persoanele care vin la această bursă pot sta de vorbă cu mai mulţi angajatori şi să-şi lase CV-urile pentru a putea fi mai uşor angajabili“.

Angajatorii, sosiţi primii la acţiune, mărturisesc că tot vin la burse cu încredere, altfel n-ar face act de prezenţă. În fond, cine şi-ar pierde vremea doar ca să apară într-o statistică? După cum ne spun, veritabila sursă a angajărilor nu o mai constituie, demult, bursele de muncă ci ziarul Jurnal de Caraş-Severin. Pentru ei, reclama în ziar, ştirile din vorbă-n vorbă aduc mai mulţi angajaţi decât prăfuitele burse. Iar nevoia de personal continuă să fie una reală!

Au fost prezente firme precum Autoliv, TMK, cofetăria Mihandra, Electroechipament, Netex Consulting, Duşan şi Fiul, Bus-Trans, Plastomet, Trimsol, Pangram şi altele. Până şi firme din Zorlenţu Mare sau Buchin. Bilanţul bursei ne arată că au fost prezenţi 20 de agenţi economici din 42 contactaţi, iar oferta lor abia a atins 126 de locuri de muncă. Din păcate, pentru ele au venit la târg doar 78 de participanţi, dintre care 51 de absolvenţi. Totul s-a încheiat cu selectarea unui număr de 30 de absolvenţi, în vederea unei posibile angajări. Aşadar, cele 126 de posturi rămase neocupate se vor putea regăsi pe listele AJOFM, pentru cei cu adevărat interesaţi de o angajare…