Caraş-Severin, Romania

Dacă procurorii ar fi lăsat deoparte noianul de dosare pe care îl au de rezolvat şi în turul doi al alegerilor prezidenţiale s-ar fi concentrat numai pe cum se face politica, pe mecanismele votării şi modalităţile de aducere a voturilor, la ora actuală poate 80% dintre aleşi ar fi urmăriţi penal.

Spun asta pentru că trăim în România şi să nu uităm că peste jumătate dintre alegătorii noştri nu se dau în vânt după discursurile, diplomaţia sau chiar realizările candidaţilor, ci după găleţi, ulei şi după cum sunt ghidaţi. E vina cuiva anume? Nu. E vina unei democraţii împotmolite, a unei educaţii ce lâncezeşte, a unei culturi ofilite. E vina noastră, a tuturor.

Revenind la prezidenţiale, şi pesediştii şi liberalii, lideri sau lipitori de afişe, direct sau indirect, au depăşit limitele unei campanii normale; au promis, au dres, au sărit gardurile legii electorale, orice pentru a aduce cât mai multe voturi pentru Ponta şi Iohannis. Fiecare cu metodele lui…

Săptămâna trecută am descoperit metodele pe care le-ar fi folosit preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde. Sau metoda. Din nelipsitele stenograme, aflăm că acesta i-a spus lui Ghiorghioni să le transmită primarilor trecuţi cu arme, bagaje şi electorat la PSD că el îi roagă să le aducă voturi şi liberalilor. Ce şi cum o fi zis mai departe Ghiorghioni e un alt subiect. Iar de ce s-ar fi promis bani pe care nici Consiliul Judeţean nu îi avea, nu ştiu. Poate pentru că se ştia prea bine că traseiştii tot pentru bani au sărit în barca social-democraţilor sau a aşa-zisei „independenţe“. De-a lungul anilor, Consiliul Judeţean a dat bani la primari, puţini sau mulţi, indiferent de culoarea politică, căci dacă nu o făcea, lui Frunzăverde îi era căutată demult prin sertare discriminarea politică.

Aşa cum spuneam, stenograme există, control judiciar la fel. Nu contează că Iohannis a câştigat alegerile, nu contează nici cine are de câştigat din ce i se întâmplă acum preşedintelui CJ, cert este că Sorin Frunzăverde este şifonat. Penal, nu atât de grav încât să fie pericol social, fapt ce reiese clar din măsura controlului judiciar. Politic, chiar dacă a încălcat anumite limite la alegeri pentru candidatul PNL votat de milioane de români, tot şifonat iese. Personal, doar el ştie cum se simte. Public, chiar nu cred că cineva este în măsură să arunce  piatra…

FOTO: alexandrapah.files.wordpress.com