Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Tânărul se numeşte Vlad Crânganu şi are 26 de ani, iar din septembrie îl însoţeşte pe Adrian Sînă la concerte şi evenimente private.

Vlad nu este tocmai un necunoscut pe plan local, el fiind fondatorul formaţiei Inside Us, cu care a susţinut concerte la Zilele municipiilor Reşiţa şi Caransebeş şi a participat la o serie de evenimente culturale şi private. Trupa Inside Us a avut câteva compoziţii proprii, semnatarul muzicii şi al versurilor fiind Vlad, care s-au bucurat de aprecierea publicului. După destrămarea formaţiei Inside Us, în doar două luni, Vlad Crânganu pune bazele unei alte trupe, Sens Unic, cu care susţine o serie de concerte la Caransebeş, oraş în care formaţia a evoluat în deschiderea trupei Voltaj, Horia Brenciu cât şi înaintea Lorei, la Reşiţa, unde a urcat pe aceeaşi scenă cu Delia, la Anina, Bocşa, precum şi în Serbia, la Pancevo, la Festivalul Internaţional Rock’n River. De asemenea, trupa condusă de Vlad a mai concertat la Timişoara şi Oradea, în cadrul Serbărilor Ursus 2015 şi la Gala Artelor Marţiale din Arad, unde membrii formaţiei s-au bucurat de aprecierea actorilor Don „The Dragon“ Wilson şi Cynthia Rothrock, participanţi la eveniment. Din august 2015, Vlad s-a mutat la Bucureşti, unde a fost chitarist în mai multe trupe de cover-uri, cu care a susținut câteva concerte în diferite locații, iar din luna septembrie este chitarist în trupa lui Adrian Sînă.

„Cei doi ani petrecuţi în Capitală mi-au oferit prilejul de a lua contact cu muzica interpretată la un alt nivel, am asimilat cunoştinţe noi, care m-au ajutat să evoluez şi să mă perfecţionez din punct de vedere muzical“, povesteşte Vlad Crânganu. Roadele muncii sale aveau să se vadă însă la prima audiţie avută cu Adrian Sînă. „Mi-a dat de învăţat în două zile 30 de piese, şi am mers exemplar! Nu am avut nici o clipă emoţii, şi nici nu m-am panicat când am văzut cât este de «stufos» repertoriul. Poate şi pentru că eram sigur pe mine! Mai târziu, am aflat că Adrian apreciase la mine seriozitatea, o calitate care se găseşte mai greu în zilele noastre“.

Pasiunea pentru muzica bună, de calitate, a avut-o de mic copil. Pe la vârsta de trei – patru ani, dădea din cap pe muzica celor de la Metalica şi Nirvana, iar în adolescenţă devenea fan înfocat Guns N’ Roses. În liceu, decide să se apuce de muzică, deşi părinţii îl vroiau fie ziarist, fie inginer. Perseverent, decide să le demonstreze acestora că muzica este mai mult decât pasiune, aşa că, se apucă singur să studieze chitara. „Prima chitară am primit-o de la nişte prieteni. Era veche, doar cu trei coarde, şi, spartă, pe alocuri. Nu era bună de nimic!“, îşi aminteşte amuzat Vlad. Pe la 19 ani, din economiile sale, reuşeşte să-şi cumpere o chitară electrică cu amplificator, şi continuă studiul individual, urmărind filmuleţe pe YouTube. „Am fost autodidact mereu, şi nu am avut nevoie de profesor pentru a învăţa să cânt la chitară. Mai târziu, după ce am ajuns la Bucureşti, am fost la două şedinţe, dar mi-am dat seama că profesorii vorbeau despre lucruri pe care eu le cunoşteam deja“, povesteşte Vlad.

„Tu n-ai văzut ce ochi ai“ este prima piesă compusă de Vlad Crânganu, în 2013, versurile aparţinându-i tatălui său, Adrian Crânganu, ziarist şi scriitor. „Într-o după-amiază, tata a fluierat linia melodică, iar eu, după un an, am reprodus-o într-un solo de chitară. A ieşit ceva frumos, şi atunci tata s-a gândit să facă şi versuri pentru această piesă, care poate fi ascultată pe YouTube“, îşi aminteşte tânărul. Acesta a fost doar începutul. Din ziua aceea şi până în prezent, Vlad a compus alte opt piese, trei dintre ele fiind înregistrate în studio. Colaborarea cu producătorul Adrian Sînă, îi deschide noi orizonturi tânărului reşiţean, care speră ca, pe viitor, să lucreze şi pe partea de compoziţie cu acesta. „Adrian este un profesionist, şi îmi doresc să învăţ cât mai multe de la el. Am discutat despre intenţia de a colabora cu el şi pe partea de compoziţie, şi este deschis la propuneri. Momentan, mă concentrez pe chitară, pentru a-mi face cât mai bine treaba“, mai spune tânărul.

Reşiţeanul apare în videoclipul piesei „Piatra de pe inimă“, cel mai nou single al artistului Adrian Sînă, o colaborare cu Aza şi Laiu. Videoclipul s-a filmat la sfârşitul lunii octombrie, la barajul Vidraru, iar pentru Vlad Crânganu experienţa a fost deosebită, asistând pentru prima dată la filmarea unui videoclip. Cu siguranţă vom mai auzi de Vlad, căci ascensiunea sa abia acum începe!