Reactualizat la:

Chisăliţă a obţinut o îndreptare morală a Legii 448

Chisăliţă a obţinut o îndreptare morală a Legii 448
Scris de Alexandra Gorghiu - CARAȘ-SEVERIN – Prin modificarea legii, persoanele cu amputaţii nu vor mai fi umilite în fiecare an pentru a fi reevaluate de către comisiile de specialitate.

Rectifica

Proiectul senatorului de Caraş-Severin Ionuţ Chisăliţă, prin care a solicitat modificarea Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, a trecut luni, 11 martie 2019, de Senat cu unanimitate de voturi. Este vorba de modificări şi completări ale acestei legi prin care, în sfârşit, se face o îndreptare morală, întrucât nimănui nu-i poate creşte la loc un picior sau o mână amputată, într-un an. Astfel, în articolul unic pentru modificarea legii se arată: Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, se modifică și va avea următorul cuprins: 1. Alineatul 1 al articolului 85 se completează și va avea următorul cuprins: „Art. 85 – (10)Criteriile medicopsihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad şi tip de handicap sunt aprobate prin ordin comun al ministrului Muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului Sănătăţii. Elaborarea criteriilor medicopsihosociale se bazează pe principiul nediscriminării, neținându-se cont de data apariției diagnosticului“; 2. După alineatul (1) al articolului 87 se introduce un nou alineat, alin. (12), care va avea următorul cuprins: „Art. 87 – (12)Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat amputarea membrelor, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice, cu excepția reevaluării în cazul în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiţiei lor medico-psihosociale“; Art. 89. După alineatul (1) al articolului 89 se introduce un nou alineat, alin. (12), care va avea următorul cuprins: „(11) Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat amputarea membrelor, comisia de evaluare are obligaţia de a elabora programul individual de reabilitare şi integrare socială a adultului cu handicap și de a-l trimite medicului de familie în vederea monitorizării respectării măsurilor cuprinse în program“.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor articolului 75 şi ale articolului 76 alineatul (1) din Constituţia României, republicată. Despre votul favorabil al colegilor senatori, Ionuţ Chisăliţă a declarat: „Senatul a votat «Pentru» cu unanimitate de voturi un proiect pe care l-am inițiat și care își propune să rezolve problema persoanelor cu amputații. Această inițiativă vizează stabilirea de către Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, a unui termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad și tip de handicap pentru persoanele a căror afecțiune a generat amputația membrelor, fără a mai fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice. Monitorizarea o va face medicul de familie. Mă bucur că inclusiv Ministerul Muncii a avizat favorabil acest proiect, ceea ce mă face să cred că și Camera Deputaților va vota «Pentru». Prin acest proiect, acele situații umilitoare prezentate la «Știri» , cu oameni având amputații, târâți la comisii, vor dispărea!“, a adăugat senatorul reşiţean.

În expunerea de motive, Chisăliţă a invocat valorile esenţiale din noua paradigmă a Cartei Drepturilor Omului, adoptată de ONU în 2006, semnată şi de România în 2007, prin această schimbare fiind legiferate măsuri pentru combaterea discriminării persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, a adus argumente de ordin moral, între care menţionează „situaţiile complet absurde şi de un ridicol trist în care persoane cu membre amputate sunt chemate la reevaluări!“.

În România, numărul celor care au suferit diverse amputaţii ale membrelor se ridică în acest moment la aproximativ 14.000 de persoane.Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Primarul Popa revine la „iuţeala“ 5G
REŞIŢA - Şeful administrativului reşiţean şi-a redus puţin din fermitatea dorinţei de a interzice antenele 5G [...] mai multe »
Cetatea de foc se va regenera prin artă
REŞIŢA - Este vorba despre un proiect pentru care municipalitatea şi-a dat mâna cu lumea artei, pentru a da culoare [...] mai multe »
A fost tăiată panglica la Cardiologia renovată
REŞIŢA - Nu e vorba de vreo inaugurare decât, poate, de o inaugurare a normalităţii în secţia de Cardiologie a [...] mai multe »
Au înflorit scările Semenicului
REȘIȚA - Scheletul Hotelului Semenic, în ale cărui cioburi din ferestre se oglindeşte, scăldată în soare, [...] mai multe »
Cui nu-i place cu autobuzul, să aştepte… încă 3 ani, tramvaiul!
REŞIŢA - Asta a fost replica unor concetăţeni, la fel de nervoşi ca toţi cei care au stat, marţi dimineaţă, ca [...] mai multe »
Învățăturile lui Moromete… din Caraș-Severin
RĂCĂȘDIA - Când tinerii fug de viața la țară ca dracul de apa sfințită, bătrânii rămân să țină steagul [...] mai multe »
Poate primi finanţare pentru proiecte de dezvoltare
CARAȘ-SEVERIN - Rusca Montană este una dintre ariile protejate din România care poate depune proiecte pentru a [...] mai multe »
Au zburat pe drumurile judeţului
CARAŞ-SEVERIN - Weekendul a fost unul încărcat pentru poliţiştii rutieri cărăşeni care ne spun că au fost la [...] mai multe »
Anul ăsta n-avem lavandă la Caraşova!
CARAȘOVA - Imaginea superbă din câmpul de lavandă de la Caraşova a fost imortalizată anul trecut, de atunci, [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou