Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea de pe Bârzava a decis schimbarea termenelor de prelungire a închirierilor.

„Două proiecte au vizat durata contractelor de închireire, spune Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Un proiect este pentru locuitorii din Mociur care n-au avut contracte de închiriere până acum nu demult. În ultimul timp le-am făcut, dar cu valabilitate de trei luni, iar dânşii se loveau de tot felul de lucruri, mai ales când era vorba de vizele de flotant, foarte repede trebuia să vină şi la primărie, să ajungă şi la Poliţie. Am considerat că un termen de un an ar fi mai potrivit. Pentru celelalte locuinţe sociale am considerat că un termen de trei ani ar fi mult mai bun, pentru că înainte închirierea se făcea pe cinci ani. În acest al doilea caz, s-a redus perioada de închiriere“.

În cazul reşiţenilor din Mociur, cele două asociaţii de locatari care funcţionează pentru blocurile 1 şi 2 ce aparţin municipalităţii au cerut prelungirea termenului de închiriere de la trei luni la un an. Oamenii îşi motivează solicitarea pe faptul că termenul prea scurt nu le permitea să-şi rezolve problemele de stare civilă, dar şi pe faptul că nu-şi puteau contracta împrumuturi bancare, întrucât vechiul termen de trei luni nu era luat în seamă de către băncile comerciale.

În ceea ce priveşte locuinţele sociale, s-a luat în calcul faptul că ele se acordă unor persoane sau familii care au astfel de probleme. Chiria este una subvenţionată, întrucât oamenii nu au posibilităţi materiale să cumpere sau să închirieze o locuinţă în condiţiile pieţei. În acest caz, s-a considerat că termenul de cinci ani este prea lung, pentru că situaţia acestor persoane s-ar putea schimba.

Totodată, reducerea termenului ar scuti autorităţile locale de cheltuielile şi de interminabilele proceduri judiciare care trebuie urmate în cazul rău-platnicilor, care nu se vor mai putea ascunde în spatele termenului de cinci ani din contract. În plus, au existat cazuri în Reşiţa în care oamenii şi-au găsit alt acoperiş, au părăsit locuinţele sociale, lăsându-i pe alţii în loc.

Şi pentru că autorităţile centrale nu au impus un anumit termen pentru prelungirea contractelor de închiriere a locuinţelor sociale şi cele din fondul locativ de stat, autorităţile locale au luat frâiele în mâini, în calcul şi exemplul locuinţelor ANL, care sunt închiriate pentru o perioadă iniţială de cinci ani, care poate fi prelungită cu mai multe perioade succesive de câte un an.