Caraş-Severin, Romania

FÎRLIUG – Primarul le dă dreptate şi consideră că singura soluţie pentru rezolvarea problemei acestora o constituie modificarea legii.

Săptămâna a început cu un protest spontan în faţa Primăriei Fîrliug. Nemulţumiţi de modul în care se aplică legea asupra proprietăţii private, zeci de oameni au mers în audienţă la primar. Aceştia afirmă că, deşi legea le permite să taie trei metri cubi la un hectar de pădure, nu pot face acest lucru fără ca cei de la Ocolul Silvic să le aprobe o cerere şi să marcheze arborii care urmează să fie tăiaţi. Cu toate acestea, răspunsul Ocolului poate întârzia chiar şi doi ani. În schimb, cei care au tăiat lemne din pădurile personale înainte ca pădurarii să-şi dea acordul, au fost amendaţi şi li s-au confiscat utilajele, tractoarele şi chiar şi drujbele. Pe lângă problema clară a faptului că oamenii nu se pot folosi de pădurile din proprietatea privată, aceştia se mai confruntă cu o dilemă ce ţine de curăţarea propriilor livezi. Cetăţenii din Fîrliug afirmă că nici măcar crengile uscate nu le pot duce acasă fără să primească amendă. Dar nu le pot da foc pe câmp fără a interveni cei de la Mediu. În schimb, dacă lasă livezile în starea în care sunt, cei de la APIA se sesizează şi nu le mai sunt plătite subvenţiile.

Primarul comunei Fîrliug, Ioan Borduz, afirmă că nemulţumirile oamenilor sunt reale, însă din punct de vedere legal, el nu poate interveni. În schimb, acesta consideră că sunt anumite probleme ce ar trebui soluţionate, inclusiv cele de interpretare a legii.  „M-am trezit în curte cu o serie de cetăţeni din Remetea Pogănici cărora li s-au mai alăturat şi alţii din satele aparţinătoare, care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de modul de aplicare a legii. O problemă se referă la legea privind pădurile proprietate privată unde cetăţeanul deţine 2-3 hectare, cei care au patru hectare este deja mult. Sunt motive subiective şi obiective. La motivele obiective, cei care şi-au plătit paza la ocoalele silvice de care aparţin, personalul silvic nu a reuşit să marcheze lemnele care urmau a fi tăiate. Iar cele subiective sunt legate de faptul că cetăţeanul pune întrebări la Primărie. Spune… «dom’le, eu v-am ales, răspundeţi la o întrebare. Este garantată proprietatea privată prin lege?», «Da!». «Am titlul de proprietar emis de organele statului pe un hectar de pădure? De ce nu pot să-mi iau din proprietatea mea, lemnul necesar pentru utilizare proprie, să mă încălzesc cu el, nu să-l folosesc în scop comercial?» Răspunsul meu, alesul comunităţii locale, este datul din umeri. Nu ştiu să răspund dar cred că este un vid legislativ care trebuie rezolvat. Sunt oameni bătrâni care nu au cu ce să se încălzească. Vine poliţistul şi le confiscă şi drujba şi utilajele, iar oamenii au perfectă dreptate. Eu cred că atunci când sunt sesizate astfel de cazuri, ar trebui să se ducă la faţa locului să vadă cine este cetăţeanul şi în ce scop a tăiat acele lemne“, a declarat pentru Jurnal de Caraş-Severin, primarul comunei Fîrliug, Ioan Borduz, adăugând că sunt lucruri mai importante pe care oamenii legii ar trebui să le considere prioritare.

„Este de notorietate ceea ce s-a întâmplat cu celebrul caz al criminalului din Botoşani care până în urmă cu câteva săptămâni a fost angajat la o fermă din satul Valea Mare, comuna Fîrliug. Acesta a snopit în bătaie un cetăţean din Valea Mare, după care a scăpat de sub ochiul legii şi a reuşit să mai omoare două persoane, sau trei, din Alba Iulia şi Botoşani. Oare ce este prioritar pentru societatea românească, protejarea cetăţeanului sau confiscarea drujbelor din proprietatea privată?“, se întreabă retoric primarul Borduz.