Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Consilierii judeţeni au decis să acorde diploma de cetăţean de onoare al judeţului alpinistului Bruno Adamcsek.

Bruno Adamcsek este membrul echipei formate din cinci români care au participat anul trecut la expediţia din Nanga Parbat, vârf de peste 8.000 de metri în Himalaya.

Pentru că succesul acestei expediţii reprezintă „cea mai mare performanţă a alpinismului românesc din toate timpurile, managementul acestei expediţii a fost 100% românesc, iar resursele financiare au provenit în exclusivitate din România (aşa cum se arată în expunerea de motive)”, forul judeţean a decis să acorde bocşeanului născut în 28 mai 1962 titlul de „Cetăţean de onoare al judeţului”.

De când a decis să se mute în Băile Herculane, din 1984 şi până în 2005, salvatorul montan este autorul a peste 20 de premiere de escaladă. Bruno Adamcsek este, din 2010, atestat ca ghid montan. Anul trecut, acesta, alături de Zsolt Torok, Marius Gane, Teofil Vlad şi Aurel Salaşan a realizat ascensiunea versantului Rupal, cu o diferenţă de nivel de peste 4.600 de metri, pe o rută dificilă, în premieră românească.

Flavius Rotariu