Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cifrele de la finele lunii ianuarie reconfirmă Reşiţei locul de campioană indiscutabilă în materie de şomaj.Măsurile active aplicate pe piaţa cărăşeană a forţei de muncă, precum şi bunele politici menite să genereze noi locuri de muncă îşi arată ineficienţa şi în acest început de an, când cifrele în materie de şomaj arată acelaşi tablou al dezastrului. Şi asta pentru că „producţia“ de şomeri rămâne infinit mai mare faţă de apariţia aproape inexistentă de noi locuri de muncă, reşedinţa de judeţ reconfirmându-şi poziţia dominantă la acest capitol, mai bine de o treime din şomajul urban fiind pe malurile Bârzavei.

Astfel, dintr-un total de 7.031 de şomeri cu care Caraş-Severinul a intrat în luna februarie, 3.393 trăiesc în cele opt localităţi urbane ale judeţului, pe când 3.638 sunt în cele 69 de comune. La capitolul şomaj urban, 1.328 din cele 3.393 de persoane afectate direct de fenomen sunt din Reşiţa. Am putea spune că ocupanta locului doi, Bocşa, se situează la ani lumină cu 396 şomeri, urmată pe a treia poziţie de Moldova Nouă. Caransebeşul vine abia pe a patra poziţie, cu 348 de şomeri, urmat de Băile Herculane cu 310, de Oraviţa cu 279, de Anina cu 208 şi de Oţelu Roşu cu 167.

Pe prima poziţie, la sate, cu un şomaj „urban“, se situează Mehadia, cu 245 de persoane, urmată de pe locul II de Topleţ, cu 190, iar pe III de Socol, cu 189. Tot cu peste o sută de şomeri urmează Berzasca (166), Bozovici (129), Pojejena (106) şi Gârnic (102).

Un alt detaliu care poate fi menţionat legat de cifrele oficiale este acela că, din cei 7.031 de şomeri cărăşeni, 2.858 sunt femei. Asta nu înseamnă neapărat că bărbaţii sunt mai mult afectaţi de acest fenomen, ci că numărul femeilor care au fost angajate este cu mult mai mic decât cel al bărbaţilor.

Reamintim că în evidenţe, la AJOFM, rămân şomerii care nu-şi găsesc de lucru în termenul în care sunt indemnizaţi. Adică şase luni în cazul absolvenţilor, respectiv un an, pentru cei proveniţi din câmpul muncii. De asemenea, figurează ca şomeri neindemnizaţi în principal persoanele care au trecut, în general, de perioada de indemnizare, dar pentru a putea beneficia de ajutoare sociale, au nevoie de o adeverinţă de la AJOFM potrivit căreia figurează în evidenţe ca persoană în căutarea unui loc de muncă.

Antoniu Mocanu